Aseara, incepand cu ora 18:30, in sala „Horia Lovinescu“ a Teatrului „Nottara“, in cadrul primei editii a Festivalului International de Teatru Fest(in) pe Bulevard, a avut loc premiera spectacolului Mobila si durere de Teodor Mazilu avand regia, ilustratia muzicala si light-design semnate de Alice Barb.
Distributia acestui spectacol reuneste nume cunoscute ale scenei romanesti: Gelu Nitu (Sile), Ion Besoiu (Paul), Dani Popescu (Gore), Serban Gomoi (Urechiatu), Ada Navrot (Lizica), Ioana Calota (Melania), Mircea Teodorescu si Stefan Bahnaru (Chelneri). La tambal: Costel Istate. Scenografia apartine Danei Istrate.
Mobila si durere abordeaza un subiect actual, al imbogatitilor peste noapte, lipsiti de aspiratii; ei se refugiaza in dorinte meschine, ganduri de razbunare si achizitioneaza lucruri minore si lipsite de utilitate. Intr-o societate in care banii si aparentele primeaza, rivalitatile se gasesc la tot pasul. Sile si Paul, amandoi proprietari de fabrici de mobila, se detesta astazi, desi au fost odata prieteni. Lizica se angajeaza intr-o casnicie numai pentru a se razbuna, sefii sunt tradati de subalterni, iar petrecerile se tin numai pentru a impresiona.
„Sper ca acest spectacol sa scoata la lumina adevarurile profunde pe care Teodor Mazilu le spune in aceasta piesa. Mobila si durere este ultimul mare text pe care l-a scris inainte de a muri si pot sa-l consider, si datorita acestui lucru, ca fiind un text-testament. Fiind singura comedie scrisa de Teodor Mazilu in care se moare la final, eu am citit-o, intotdeauna, ca pe o mare tragicomedie. In lumina intamplarilor din tara noastra, incepe sa mi se para un text aproape apocaliptic. Pe vremea cand a fost scris, puteam sa ne separam in doua si sa spunem ca personajele care evolueaza in el, nu suntem noi, sunt ceilalti, dar astazi granita aceasta mi se pare ca a disparut. E un text in care, la final, cainele Adolf pe care Lizica tot spera sa-l invete limba franceza, apare vorbind frantuzeste si ne transmite urmatorul mesaj: Floarea trebuie sa ramana floare, cainele trebuie sa ramana caine si omul trebuie sa ramana om (…). Este un text foarte dens, care forjeaza extrem de adanc si care poate fi privit in foarte multe feluri“, spune regizorul Alice Barb.
Autorul textului, Teodor Mazilu, spunea despre Mobila si durere: „Cred ca titlul piesei are valoarea unui diagnostic; el s-ar putea traduce intr-un limbaj mai stiintific si mai medical cu «suferintele bunastarii». Caci bunastarea excesiva si, mai ales cea obtinuta fara munca, degradeaza, traumatizeaza, urateste, poceste individul, il impiedica sa desluseasca farmecul real al vietii si-l obliga sa chitcaie sobolaneste in fata a tot felul de fleacuri colorate. Sunt de acord cu regele Lear care sustine ca omul nu e numai suma unor necesitati legitime, omul n-are nevoie numai de o casa unde sa nu sufle crivatul, ci si frumoasa; femeia n-are nevoie numai de o rochie care sa-i acopere trupul, ci si de o bijuterie de argint care s-o innobileze. Daca regele Lear are perfecta dreptate, are insa dreptate si poporul cand sustine ca «ce e prea mult strica»… De boala acapararii fara noima sufera personajele din comedia mea Mobila si durere”.
Website-ul www.nonguvernamental.org este unul dintre partenerii media ai festivalului Fest(in) pe Bulevard, aflat in acest an la prima sa editie. (A.D.)