Directia Judeteana de Cultura Sibiu impreuna cu un grup de ONG-uri care activeaza pe Valea Hartibaciului au lansat o campanie de sustinere publica pentru deblocarea proiectelor de restaurare si dezvoltare a liniei de mocanita de pe Valea Hartibaciului.
In prima etapa, campania va milita pentru trecerea mocanitei din proprietatea publica a statului roman administrata de Societatea de Administrare Active Feroviare in proprietatea Consiliului Judetean Sibiu (sau a altei entitati administrative locale din judetul Sibiu) cu obligatii privind pastrarea obiectului de activitate, de conservare si restaurare a monumentului istoric si sprijinirea dezvoltarii liniei prin turism si cultura.
Segmentul de cale ferata Sibiu – Agnita a fost inaugurat in anul 1898. In 2013 se implinesc 12 ani de circulatia mocanitei a fost sistata pe Valea Hartibaciului. Din 2001, administratorul – Societatea de Administrare Active Feroviare (S.A.A.F. – S.A.) nu a mai efectuat lucrari de intretinere iar linia, cladirile feroviare si materialul rulant s-au degradat sau au disparut. In plus, in 2006 linia a fost la un pas sa fie vanduta la fier vechi.
Insa a fost inclusa pe lista Patrimoniului National. In 2007 s-a mers si mai departe in incercarea de a salva linia: Asociatia “Consortiul pentru Dezvoltarea Interregionala Sibiu-Agnita”, constituita din 5 comune de pe vale, a luat in concesiune pe 25 de ani linia si garile aferente. Primii cinci ani de gratie urmeaza sa se finalizeze anul viitor, astfel ca din ianuarie 2014 vor trebui platiti 18.000 Euro pe luna catre statul roman pentru ca mocanita sa poata fi pastrata pe vale.
Pentru ca niciun proiect de restaurare si dezvoltare a liniei de mocanita nu poate fi implementat atat timp cat situatia proprietatii este neclara, exista totusi o solutie, respectiv aceea ca linia si cladirile sa treaca din proprietatea CFR/SAAF in proprietatea Consiliului Judetean Sibiu sau orice tip de asociere a autoritatilor din Valea Hartibaciului.
Asadar, votati petitia pentru salvarea mocanitei. Petitia poate fi semnata la Directia Judeteana de Cultura Sibiu (Sibiu, Str. Tribunei nr.6, et.1) sau online: http://www.petitieonline.ro/petitie/42302139.
Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. (A.D.)