Fundatia Euromonitor pentru Excelenta, cu sprijinul Agentiei Ad Media Consult, anunta continuarea programului Bursele Europene JTI pentru Jurnalisti prin lansarea editiei 2014-2015.
Bursele Europene JTI pentru Jurnalisti reprezinta un program de incurajare si facilitare a pregatirii profesionale si se adreseaza jurnalistilor care doresc sa capete o expertiza profesionala in problematica europeana. Acest program ii ajuta pe participanti sa aprofundeze intelegerea tematicilor legate de Uniunea Europeana, cadrul de reglementare, functionarea institutiilor, relationarea intre Statele Membre, precum si maniera in care este abordata problematica europeana de catre media occidentala.
Programul “Bursele Europene JTI pentru Jurnalisti” cuprinde trei etape de pregatire profesionala: un training specializat, sustinut in Romania de catre specialisti in relatii europene; o calatorie de studii de o saptamana, la Bruxelles, pe durata careia jurnalistii vor avea ocazia sa se intalneasca si sa discute cu oficiali ai Uniunii Europene; stagii de pregatire profesionala, timp de trei saptamani, in cadrul unor prestigioase organizaţii de presa europene. La incheierea fiecarei faze sunt selectati jurnalistii care vor participa la faza urmatoare.
Si la editia 2014-2015 sunt asteptati sa aplice la programul de Burse Europene JTI atat jurnalisti din Romania, cat si din Republica Moldova, din presa scrisa, radio, TV si on-line, specializati in domeniile social, politic si economic, care trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele conditii: experienta profesionala de minim 3 ani, varsta de pana in 35 de ani si abilitati de comunicare in limba engleza (cunoasterea limbii franceze reprezinta un avantaj).
Data limita de depunere a dosarelor de inscriere este 10 octombrie 2014 (inclusiv), toate inscrierile avand mentiunea « Pentru Bursele Europene JTI ». Preselectia candidatilor se va face pe baza dosarului de inscriere, iar selectia pe baza unui interviu.
Programul Bursele Europene JTI pentru Jurnalisti a fost lansat in 2007, anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ca o continuare a programului de stagii initiat de National Forum Foundation/Freedom House in anii ’90, cu sprijinul Guvernului SUA, iar ulterior, incepand cu anul 2000, cu finantarea JTI.
Inca de la inceput, obiectivul programului a fost dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor tinerilor jurnalisti, prin expunere la realitatile democratiilor dezvoltate, imersiune in medii culturale diverse si practica profesionala specializata, mai intai in Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles. (A.D.).