O nouă ediție a Pride TM, primul festival dedicat comunității LGBTI+ din Timișoara, organizat de Asociația Identity.Education, va avea loc între 6 și 14 august.
Pride TM celebrează diversitatea și identitatea comunității LGBTI+, dar și 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal.
În 1968 apărea în Codul Penal Articolul 200. În mod paradoxal, articolul 200 a fost prima lege românească prin care homosexualitatea a fost recunoscută în mod direct, însă în același timp, nu doar interzisă, dar pedepsită cu închisoarea între unu și cinci ani.
„Comunitatea LGBTI+ a trecut prin decenii de tortură, abuzuri și arestări, abuzuri care au continuat și după revoluția din 1989. În 2001 articolul a fost abrogat, dar România este în continuare un spațiu nesigur pentru comunitatea LGBTI+. N-avem voie să uităm. Însă, ne bucurăm că acum avem privilegiul, comparativ cu generațiile trecute, de a ne construi cu mândrie, spații în care comunitatea să se simtă în siguranță, Pride TM, fiind cu brio un astfel de spațiu”, a declarat Deea Răduleascu, fondator Identity.Education.
Astfel, vă invităm la Pride TM, festivalul care celebrează prin 9 evenimente diverse, comunitatea LGBTI+ în toate formele ei:
- Pe 6 august, începând cu ora 20:00, vă invităm la Faber pentru o petrecere cu Eugen Rădescu.
- Între 7 și 14 august, la Centrul de Proiecte Timișoara, va avea loc instalația de artă „În 20 de ani”, care ne trece printr-o călătorie prin cei 20 de ani care au trecut de la abrogarea Articolului 200. Vedem, ascultăm și auzim povești din comunitate.
- Pe data de 8 august, de la 18:00, vă așteptăm în Parcul Rozelor în cadrul bazei sportive, unde o să jucăm volei, tenis, ping-pong și altele.
- Între 9 și 14, expoziția “Suntem aici” ajunge și la Timișoara, mai specific, la Faber. „Suntem aici” își are originile în scandările istorice pentru egalitatea în drepturi și vizibilitate a comunității LGBTQAI+: „we’re here, we’re queer!”. Este o clamare ontologică: existăm, nu putem fi ignorați. Suntem oameni obișnuiți, profesioniști, personalități.
- Deoarece comunitatea LGBTI+ este plină de povești, vă așteptăm pe 10 august, de la orele 19:00, la Scârtz, alături de invitați din comunitatea locală, de la mic, la mare, care ne vor povesti despre procesul lor de coming out.
- Pe 11 august, de la ora 20, vom descoperi Timișoara prin alți ochi, un tur în care sunt plasate povești despre comunitatea LGBTI+ în contextul mai larg al istoriei și vieții sociale a orașului; un tur care răspunde nevoii de a descoperi istoria comunităților locale, în lipsa unei arhive oficiale.
- Pe 12 august, de la ora 19:00, la Casa Tineretului, explorăm ce înseamnă un spațiu sigur pentru comunitatea LGBTI+ printr-o expoziție comunitară, printr-un scurtmetraj documentar realizat de Identity.Education care prezintă locurile LGBTI+ din Timișoara și printr-o discuție pe tema creării și menținerii unui spațiu sigur.
- Pe 13 august, de la ora 21:00, la Faber, vom viziona Câmp de maci în regia lui Eugen Jebeleanu. Filmul a câștigat, printre altele, premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad.
- Pe 14 august de la ora 15:00, în Parcul Central, vă invităm la Pride in the Park, o întâlnire comunitară, unde ne vom (re)conecta cu oameni dragi.