Comisia Europeana a prezentat recent cereri de proiecte din cadrul Orizont 2020, programul de cercetare si inovare cu un buget de 80 de miliarde euro al Uniunii Europene, etalat pe o perioada de sapte ani.
Finantarea, care in primii doi ani ai programului se ridica la suma de 15 miliarde euro, este destinata stimularii economiei din Europa bazate pe cunoastere si abordeaza aspecte care vor avea un impact asupra vietii cetatenilor. Aceasta include 12 domenii pe care se vor concentra actiunile in 2014-2015, inclusiv sectoare precum asistenta medicala personalizata, securitatea digitala si proiectele urbane inteligente.
“Finantarea din cadrul Orizont 2020 este esentiala pentru viitorul cercetarii si inovarii in Europa si va contribui la crestere, la crearea de locuri de munca si la imbunatatirea calitatii vietii. Am conceput programul Orizont 2020 pentru a obtine rezultate si am eliminat obstacolele birocratice pentru a facilita participarea la program. Asadar, fac un apel la cercetatori, la universitati, la intreprinderi, inclusiv la IMM-uri, precum si la alte entitati, sa se inscrie in program”, a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta.
Pentru prima data, Comisia a precizat prioritatile de finantare pe o perioada de doi ani, oferind cercetatorilor si intreprinderilor mai multa certitudine decât oricand cu privire la directia politicii de cercetare a UE. Majoritatea cererilor din bugetul pe anul 2014 sunt deja deschise incepând din data de 11 decembrie, pentru depunerea de proiecte, iar alte cereri vor fi lansate pe parcursul anului.
Numai cererile din cadrul bugetului pe anul 2014 reprezinta un total de 7,8 miliarde euro, finantarea fiind orientata cu precadere catre cei trei piloni fundamentali ai programului Orizont 2020:
- excelenta stiintifica (circa 3 mld. euro);
- pozitia de lider in sectorul industrial (1,8 miliarde euro in domenii precum IT&C, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricatie, robotica, biotehnologiile si spatiul);
- provocarile societale (2,8 miliarde euro pentru proiecte inovatoare destinate celor sapte domenii: sanatate; agricultura, sectorul maritim si bioeconomie; energie; transport; politici climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materii prime; societati reflexive; securitate).
In 2014, bugetul total alocat cercetarii va fi de 9,3 miliarde euro, iar in 2015 va creste pâna la 9,9 miliarde euro. Cererile pentru 2014 – 2015 includ 500 de milioane euro pe o perioada de doi ani destinate intreprinderilor mici si medii (IMM) inovatoare, prin intermediul unui nou instrument pentru IMM-uri. (A.D.).