Vineri, pe 8 august, de la ora 16:00, Muzeul Culturii Romilor isi deschide portile si ii asteapta pe bucuresteni la Festivalul Solidaritatii Intercomunitare Pakivalo.
Prin diferite activitati precum dezbateri, proiectii de film, spectacole de teatru, ateliere de pictura si bricolaj, demonstratii de street dance, o expozitie de fotografie si concerte, Festivalul Pakivalo se doreste a fi un eveniment despre solidaritate, incredere si prietenie.
“Festivalul Solidaritatii Intercomunitare Pakivalo a pornit de la ideea ca «Solidaritatea se practica si se demonstreaza». Aceste au fost cuvintele sociologului Nicolae Gheorghe, fondatorul miscarii romilor din Romania si unul dintre cei mai apreciati intelectuali romi din Europa, care cu un an in urma, cand a parasit aceasta lume, ne indemna sa ne afirmam calitatea de cetateni ai Romaniei si ai Uniunii Europene. Aceasta este provocarea de la care am pornit sa ne imaginam acest Festival al Solidaritatii Intercomunitare, ca o punte intre minoritari si majoritari, copii si adulti, saraci si bogati, intelectuali si plebei, artisti si public spectator”, a declarat Ciprian Necula, presedintele Romano ButiQ.
Festivalul Solidaritatii Intercomunitare Pakivalo este organizat de Asociatia Romano ButiQ si K Consulting Management and Coordination (KCMC) cu scopul comemorarii lui Nicolae Gheorghe, unul dintre cei mai recunoscuti intelectuali romi din Europa. Pakiv (in limba romani) este un pact de loialitate, incredere si cinste intre persoane.
“Am vrea sa facem din Pakivalo un calificativ folosit de toti, in spiritul solidaritatii interetnice si interculturale promovate de Nicolae Gheorghe, care, credem noi, trebuie sa-si castige locul in randul filosofilor romani. Pentru asta, noi, cei care am ramas in urma lui, trebuie sa muncim si sa-i salvam creatiile. In Romania, avem o mare drama, atat romii cat si romanii traiesc intr-o cultura orala”, a adaugat Ciprian Necula.
Muzeul Culturii Romilor este o institutie in constructie ce isi propune sa fie un ansamblu dinamic de idei si povesti ilustrate prin obiecte, instalatii si oameni, capabil sa genereze o reala dezbatere pentru toate tipurile de public. (A.D.).