Un model de lucru în domeniul investigării infracțiunilor împotriva copiilor victime ale violenței sexuale, bazat pe tehnicile cuprinse în protocolul NICHD-Revizuit pentru audierea copiilor victime și martori ai infracțiunilor, a dus la o triplare a numărului de dosare trimise în judecată doar în ultimul an la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
La baza modelului implementat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București cu sprijinul Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și UNICEF stă un program unic de pregătire la care au acces, în lume, doar investigatori din Israel, Canada, Statele Unite, Anglia și Australia. În cadrul proiectului, șase procurori din România au participat la peste 600 de ore de pregătire timp de 19 luni. A fost creat astfel un model de performanță de nivel internațional în domeniul investigării infracțiunilor împotriva copiilor victime ale violenței sexuale.
„Toate aceste eforturi și măsuri de organizare a activității investigative au sporit încrederea comunității și au condus la creșterea numărului de sesizări”, a declarat procurorul Marian Trușcă, în jurul căruia s-a coagulat o echipă specializată în investigarea violențelor sexuale împotriva copiilor la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
„Elementul esențial în investigarea unui posibil caz de abuz sexual îl reprezintă declarația copilului obținută fără a influența sau sugera răspunsurile, prin folosirea corectă și profesională a protocolului NICHD-Revizuit”, a explicat Alexandra Tomescu, procuror specializat, la ultima întâlnire a grupului coordonat de cercetătoarea israeliană Irit Hershkovitz, unul dintre dezvoltatorii originali ai protocolului NICHD și al variantei revizuite din 2018 și cea care a asigurat trainingul de bază, în octombrie 2022, dar și, ulterior, coordonarea supervizării.
„Cunoașterea există acum și în România, la fel și infrastructura necesară – peste o sută de săli de audieri în parchete, sedii de poliție și DGASPC din țară – care poate fi ușor conectată la această resursă. S-a încheiat doar o primă etapă de pregătire pentru investigații adaptate nevoilor copiilor victime ale violențelor sexuale”, a afirmat Mihaela Chiper, președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
„Alături de partenerii noștri instituționali și din societatea civilă, UNICEF lucrează continuu pentru a asigura dreptul copiilor la protecție și la o justiție mai prietenoasă. Mă bucur că, după o muncă de durată și făcută cu dedicare, rezultatele încep să se vadă și că avem deja un model care ar putea fi replicat cu succes la nivel național”, a spus Jean-Benoit Manhes, Reprezentant în exercițiu al UNICEF în România.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a alăturat eforturilor Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sociale și ale UNICEF de a crea infrastructura necesară investigării infracțiunilor sexuale și de a specializa procurorii în audierea copiilor-victime, instituția asumându-și prin ordin al prim-procurorului să numească un corp de 12 procurori care să instrumenteze exclusiv dosare privind infracțiuni sexuale comise asupra copiilor din Capitală. În 2022 și 2023, în România au fost clasate aproximativ 5.500 de dosare de trafic de minori (292), viol (2.547) și act sexual cu minori (2.633), din lipsă de probe.