Cei mai saraci cetateni din UE vor continua sa primeasca alimente, asistenta materiala si ajutoare din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) in perioada 2014 – 2020, conform unui acord cu Consiliul votat de Parlament recent.
Deputatii au reusit mentinerea bugetului alocat la 3,5 miliarde de euro si s-au asigurat de acordul Consiliului ca fondul va fi deplin operational imediat.
“Am reusit sa ne atingem obiectivul cheie in negocierile lungi cu Comisia si statele membre – sa crestem bugetul de la 2,5 la 3,5 miliarde de euro, sa intarim rolul organizatiilor anti-saracie in crearea, operarea si monitorizarea programului si sa simplificam procedurile administrative. Noul program FEAD pe care l-am aprobat acum este prima initiativa specifica UE care incearca sa ajunga la oamenii aflati in saracie extrema, lipsiti mai ales de alimente si adapost, precum si la copiii saraci, in toate statele membre”, a spus raportorul Parlamentului pentru FEAD, Emer Costello.
Datorita Parlamentului, bugetul fondului pentru 2014 – 2020 va fi mentinut la 3,5 miliarde de euro, suma alocata Fondului de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane in perioada bugetara actuala (2007-2013). Statele membre propusesera initial o reducere bugetara de un miliard de euro.
Noul program va acoperi toate statele membre si va inlocui Programul de distributie de alimente, creat pentru utilizarea surplusurilor produse in Politica Agrara Comuna. Acoperirea fondului va fi extinsa, astfel incat va include doua programe pentru ajutor reprezentat de distributia de alimente si pentru asistenta materiala de baza (de exemplu, materiale scolare si imbracaminte), precum si pentru finantarea masurilor de incluziune sociala pentru cei mai saraci cetateni UE.
Fondul va sprijini, de asemenea, donatiile de alimente, in special colectarea, transportul si distributia alimentelor, contribuind astfel la reducerea risipei de alimente.
Textul include cererea Parlamentului de a stabili rata de confinantare (partea ce revine spre plata UE, restul fiind platit de statele membre) la 85% din cheltuielile eligibile si de a o creste la 95% pentru statele cele mai afectate de criza.
In 2011, aproximativ un sfert din cetatenii europeni (aproape 120 milioane) se aflau in situatie de risc de saracie sau excludere sociala, cu aproximativ patru milioane mai multi decat in anul anterior. (A.D.).