Saptamana aceasta, se asteapta ca Parlamentul European sa adopte o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare.
Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor modificate genetic (OMG). Tarile au la dispozitie doua optiuni pentru a restrictiona sau interzice cultivarea de plante modificate genetic pe intreg cuprinsul teritoriilor lor sau partial:
- O companie care solicita eliberarea unei autorizatii pentru cultivarea de OMG poate primi o solicitare de la guverne pentru excluderea teritoriilor lor din zona geografica acoperita de autorizatie. Solicitarea va trebui trimisa in termen de 45 de zile de la publicarea raportului de evaluare a sigurantei, condus de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Cu toate acestea, compania care doreste sa obtina autorizatia poate refuza cererea.
- In schimb, guvernele pot decide sa interzica cultivarea pe teritoriul national a unei singure culturi modificata genetic sau a unui grup de culturi modificate genetic, definit de cultura in sine (de exemplu, porumb) sau trasatura (de exemplu, rezistenta la ierbicide).
Prima optiune, cea in care guvernele negociaza direct cu companiile, a fost introdusa in urma unui puternic lobby din partea guvernului britanic. Aceasta optiune le surade companiilor producatoare de OMG-uri pentru ca descurajeaza interzicerea culturilor de OMG la nivel national.
Industria biotech a luptat indelung pentru a preveni ca, pentru a interzice OMG-urile, tarile sa foloseasca argumente stiintifice, legate de impactul de mediu si riscuri la nivel national. In acelasi timp, lobby-istii pro OMG condamna noua lege pentru ca nu stabileste un proces de interzicere bazat pe date stiintifice.
In urma adoptarii noii legi, se asteapta ca anumite tari, in special cele unde culturile de OMG-uri sunt interzise in prezent sa mentina acest statut (de exemplu: Austria, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, Bulgaria si Luxemburg). Ramane de vazut daca acest lucru se va face prin instaurarea unor interdictii la nivel national sau daca guvernele vor prefera sa negocieze cu companiile pentru excluderea teritoriilor lor din zona geografica pentru care se depun cereri de autorizare a culturilor. (A.D.).