Societatea Ornitologica Romana (SOR) anunta ca peste 1.000 de noi cuiburi de barza au fost identificate in cadrul recensamantului berzelor albe, derulat cu sprijinul companiilor Enel din Romania.
Actiunea face parte din primul mare proiect de citizen science din Romania, iar cuiburile au fost localizate cu ajutorul aplicatiei “Uite barza!”, disponibila tuturor utilizatorilor de telefoane mobile de tip smartphone care au dorit sa se implice in protejarea acestei specii de pasari.
Aplicatia a fost lansata oficial pe 6 iulie 2017, iar proiectul de numarare a berzelor la cuiburi a durat pana pe 31 iulie. Numaratorile care se efectueaza mai tarziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe au inceput deja migratia catre Africa.
Aplicatia “Uite Barza!” a fost instalata pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus in baza de date a SOR un numar de 2.851 de cuiburi. Cel mai imbucurator lucru este ca, dintre acestea, 1.070 de cuiburi sunt noi, care se adauga celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensamant european din 2014.
Berzele albe cuibaresc in localitati sau in apropierea acestora. Cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicatiei sunt amplasate pe stalpii retelelor de electricitate din care 1.567 de cuiburi pe stalpi fara suport, iar 1.208 pe stalpii de retea electrica pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barza. Celelalte sunt amplasate in copaci, pe coame de casa, pe cosuri de fum etc.
Companiile de distributie din cadrul Enel Romania vor putea identifica cu mai mare precizie zonele cu potential ridicat de pericol pentru berze (in special electrocutare), astfel incat sa poata lua masuri pentru protejarea pasarilor, dar si a retelelor electrice, prin montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice. De asemenea, aceste masuri vizeaza si confortul consumatorilor, prin reducerea frecventei avariilor si a interventiilor in retea cauzate de prezenta pasarilor.
Judetul cu cele mai multe cuiburi de barza recenzate cu ajutorul aplicatiei este Timis. Aici au fost inregistrate nu mai putin de 445 de cuiburi. Topul este completat de judetele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) si Suceava (167 de cuiburi). Nu mai este de mirare ca in topul localitatilor cu cele mai multe cuiburi de barza, primele 4 pozitii sunt ocupate de localitati din judetul Timis: Moravita (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) si apoi Sansimion din judetul Harghita, cu 40 de cuiburi de barza.
Conform datelor preluate cu aplicatia, in cele 2.851 de cuiburi din Romania au fost recenzate nu mai putin de 8.241 de pasari, din care 3.913 erau pui.
Pe baza rezultatelor obtinute, SOR impreuna cu companiile de distributie din cadrul Enel vor decide daca este necesar sa inlature cuiburile vechi aflate in pozitii periculoase fata de retelele electrice si sa le inlocuiasca cu suporturi sigure pentru cuiburi noi. Din 2010 si pana in prezent, companiile de distributie ale Enel in Romania au instalat pe stalpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barza si peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea pasarilor si reducerea intreruperilor cauzate de acestea. (A.D.).