Educația financiară are un impact semnificativ în formarea comportamentelor tinerilor ca viitori adulți responsabili, utilizatori ai acestor produse. Astfel, pentru al patrulea an consecutiv, KRUK România și Junior Achievement au implementat în licee proiectul Credite inteligente™, de care au beneficiat peste 1.500 de tineri din 110 licee și 49 de localități.
Specialiștii KRUK România au realizat o serie de clipuri video informative, pe care elevii le-au accesat în cadrul modulului digital Credite inteligente™ de pe platforma LMS JA Inspire™. Aceștia au aflat cu ajutorul acestor materiale ce sunt cu adevărat creditele, importanța diferențierii nevoilor de dorințe la solicitarea unui credit și despre necesitatea planificării financiare încă de la primul salariu. De asemenea, elevii au beneficiat de consultanța voluntarilor în cadrul webinarelor interactive despre creditele inteligente. În acest fel, deși activitățile școlare s-au desfășurat și online, și în format hibrid, elevii au avut acces la resurse interactive pentru a înțelege mai bine cum să facă alegeri financiare responsabile.
Credite inteligente™ este un proiect educațional susținut financiar de KRUK România, utilizând un curriculum dezvoltat de Junior Achievement România disponibil atât sub forma unui workbook, cât și în format online pe o platformă LMS, și include 7 activități: Oportunitatea alegerii unui credit, Economisire-creditare, Valoarea actualizată a banilor, Identificarea soluției optime de finanțare, Calcularea graficului de rambursare pentru un credit, Efectul bulgărelui de zăpadă și Exerciții de evaluare.
Proiectul oferă acces la informații specifice și oportunități de învățare practică, prin intermediul cărora elevii de liceu află cum să își gestioneze corect resursele și cum să acceseze eficient un împrumut financiar.
Aceștia au acces gratuit la un kit cu exerciții, studii de caz, resurse digitale adaptate învățării hibride, la module interactive pe platforma LMS JA Inspire™, dar și la o serie de experiențe susținute de voluntarii KRUK România. În acest fel, printr-o serie de experiențe de învățare blended learning, retenția pe termen lung a informațiilor și dezvoltarea de comportamente și atitudini responsabile este mai ridicată prin comparație cu un curs obișnuit. Prin activitățile propuse, elevii sunt provocați să discute în familie pentru a înțelege cum pot să aplice informațiile dobândite, dar și pentru a observa situații specifice unui comportament financiar responsabil.
Mai jos este o parte din feedback-ul oferit de elevii din acest an:
„Mi-a plăcut mult că voluntarul a explicat conceptele clar, încurajându-ne să punem întrebări astfel încât să putem înțelege mai bine. Am apreciat în mod deosebit exemplele concrete de calculare a unei dobânzi și detalierea pe înțelesul tuturor a termenilor economici”, menționează un elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Ferdinand I din Bacău.
„Mi-au plăcut atât profesionalismul materialului prezentat, cât și explicațiile coerente. Exemplul cu telefonul mi s-a părut foarte util. Este necesar să realizăm când plătim pentru mofturi și când plătim pentru nevoi. Acum am învățat cum să comparăm creditele, dar și cum să măsurăm riscurile și cum să ne protejăm de acestea”, spune o elevă din clasa a X-a la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București.
„Cel mai mult la acest proiect am apreciat informațiile de actualitate și interesul pe care l-au arătat elevii la sesiunile online susținute de voluntari, în special clipurile înregistrate de aceștia pentru a suplini lipsa orelor de voluntariat din școală. Exemplele practice de la webinare pe temele ridicate de copii au fost foarte bine primite de ceilalți elevi și au arătat importanța acestei inițiative educaționale”, afirmă un profesor al Liceului Simion Mehedinți din Galați.