HR Club, asociația profesioniștilor în resurse umane, oferă noi informații despre Săptămâna Joblandia. Proiectul care se desfășoară în perioada martie-iunie, vine în ajutorul profesorilor de liceu, oferindu-le o alternativă practică prin care să-și încurajeze elevii să înțeleagă mai bine ce oportunități de carieră pot avea.
Până în prezent, Joblandia a facilitat accesul a peste 300 tineri în sediile companiilor din mai multe orașe din țară, oferind oportunități noi de învățare și acces direct la medii de muncă. Alți 1000 de elevi vor vizita companiile înscrise, până la finalul anului școlar.
„Liceenii au ocazia să vadă direct și să experimenteze preț de câteva ore ceea ce înseamnă să lucrezi în diverse industrii, descoperindu-și astfel interesele și, de ce nu, poate un job la care să țintească și la care poate nu s-ar fi gândit până la momentul vizitei”, declară o profesoară de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, care a vizitat mai multe companii alături de elevii săi.
În cadrul primei ediții a proiectului Joblandia, s-au înscris 30 de companii, iar 60 de licee au programat vizite. Cele mai multe vizite s-au întâmplat în București, Baia Mare, Oradea și Iași. Profesorii încă se pot înscrie pe joblandia.ro pentru a programa vizite la sediile companiilor, până la finalul anului școlar.
Companiile înscrise în platformă vin din domenii precum banking, servicii de mobilitate, resurse umane, producție alimentară, retail, industria de automobile, petrol și gaze, asigurări, servicii profesionale, industria de electrocasnice sau de înfrumusețare.
„Prima ediție a Săptămânii Joblandia ne arată cât de important e să continuăm să creăm oportunități de orientare profesională pentru elevi. Până acum, feedback-ul profesorilor participanți a fost foarte bun, iar elevii sunt încântați să vadă ce se întâmplă, de fapt, pe piața muncii. În plus, cu o rată a abandonului facultăților mare și cu doar 35% dintre tineri care lucrează în același domeniu în care și-au și obținut diploma, cunoașterea viitorilor angajatori încă din băncile liceului devine o nevoie acută. Ne bucurăm să putem contribui cu resursele, cunoștințele și partenerii potriviți în acest sens. Pentru noi, Joblandia abia a început”, afirmă Dana Cavaleru, Director Executiv HR Club.
Obiective de viitor
Joblandia va continua și în anul școlar 2023-2024 cu obiectivul de a oferi și mai multe oportunități elevilor. Proiectul își propune, astfel, să ajungă la și mai mulți elevi printr-o perioadă mai mare în care școlile pot programa vizite în companii, din luna octombrie a acestui an și până în aprilie 2024. În plus, HR Club pregătește următorul pilon al proiectului: Experiența Joblandia, o inițiativă care oferă oportunități de practică și mentorat pentru studenți.
„Încurajați-vă copiii să viziteze companii din domenii cât mai diverse, chiar dacă nu sunt neapărat pe lista voastră scurtă de opțiuni de carieră. Proiectele viitorului vor fi despre integrarea domeniilor. S-ar putea ca un licean, viitor economist, să se inspire din vizita într-o companie tech și să creeze în viitor o aplicație care să îmbunătățească sănătatea financiară a multor oameni. Joblandia este despre opțiuni de carieră, despre cum să ajungem la bunăstare în viitor dar mai ales despre explorare, despre deschidere. De aceea, noi, în BCR, ne-am propus să le arătăm tuturor tinerilor pe care îi primim în vizită, în Joblandia, câteva lucruri de viitor: cum să fie deschiși către comunitate, cum să investească, cum să fie în primul rând ei înșiși sănătoși financiar”, spune Andreea Voinea, HR Director BCR și Președinte HR Club.