Numarul studentilor romani care au beneficiat de burse in cadrul programului Erasmus, pentru a studia sau a se forma in strainatate, a crescut cu 9% in anul scolar 2012/2013, fata de cel precedent, ajungand la 5.011 persoane.
Principala lor destinatie pentru studii/formare este Franta (1.020 studenti), urmata de Italia (604) si, aproape la egalitate, de Germania (564) si Spania (563), studentii romani incadrandu-se in tendinta generala la nivel european in ce priveste alegerea tarii de destinatie.
La nivelul intregii Europe, in perioada 2012-2013, aproape 270.000 de studenti au beneficiat de burse pentru studii sau formare, precum si 52.000 de persoane din cadrul personalului academic si administrativ care au primit fonduri pentru a preda sau a se forma in strainatate.
In urmatorii sapte ani (2014-2020), noul program Erasmus+ va oferi burse unui numar de 4 milioane de persoane, inclusiv 2 milioane de studenti din invatamantul superior si 300.000 de angajati. De asemenea, programul va finanta 135.000 de schimburi de studenti si de personal intre Europa si tarile partenere din intreaga lume. Programul extins, care include programul Erasmus si programe de mobilitate similare pentru alte grupuri, inclusiv pentru ucenici si pentru voluntari, pune un accent mai mare pe sprijinul lingvistic, pe norme mai flexibile pentru acordarea burselor, precum si pe sprijinul specific suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni indepartate.
“Timp de 27 de ani, programul Erasmus a permis studentilor sa petreaca o perioada de timp in strainatate pentru a-si largi orizonturile si pentru a-si imbunatati competentele. Cele mai recente cifre arata ca Erasmus este mai popular decat oricand. Pe langa faptul ca inlesnesc crearea unui sentiment de apartenenta la familia europeana, competentele pe care Erasmus le promoveaza ajuta de asemenea studentii sa isi sporeasca sansele de insertie profesionala si perspectivele de cariera,” a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret. (A.D.).