Juriul premiilor RegioStars a ales 19 finaliste din cadrul celor 80 de proiecte sprijinite prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si/sau al Fondului Social European (FSE), pe baza a patru criterii esentiale: caracterul inovator, impactul, durabilitatea si parteneriatele create.
Finalistii provin din regiuni si orase situate in 17 state membre: Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia si Marea Britanie.
Pe 8 octombrie, acestia isi vor prezenta proiectele in fata unui juriu prezidat de fostul presedinte al Comitetului Regiunilor, Luc Van den Brande. Laureatii vor fi desemnati cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor, care va fi prezidata de comisarul Hahn la Bruxelles, la data de 31 martie 2014.
Categoriile premiilor reflecta prioritatile Strategiei Europa 2020:
- Crestere inteligenta — inovare in cadrul IMM-urilor: sprijinirea competitivitatii si a cresterii intreprinderilor mici si mijlocii.
- Crestere durabila — crestere si locuri de munca ecologice prin bioeconomie: investitii durabile in sectorul bioeconomiei.
- Crestere favorabila incluziunii — crearea de locuri de munca pentru tânara generatie: o contributie la combaterea somajului in randul tinerilor.
- CityStar — proiecte de investitii pentru o retea durabila de transport public urban: sprijinirea dezvoltarii de strategii pentru a aborda problemele de transport cu care se confrunta orasele din Uniunea Europeana.
Precedenta decernare a premiilor RegioStars pentru anul 2013 a recompensat proiecte emblematice la Porto (Portugalia), in nord-vestul Angliei (Marea Britanie), in Warmińsko-Mazurskie (Polonia), la Berlin (Germania) si in Lituania. Categoriile au fost axate pe cercetare si dezvoltare, pe utilizarea eficienta a resurselor in cadrul IMM-urilor, pe inovarea sociala, pe dezvoltarea urbana durabila, precum si pe utilizarea de inregistrari video pentru a promova politica regionala a UE.
Obiectivul premiilor RegioStars este de a recunoaste bunele practici in materie de dezvoltare regionala si de a pune in valoare proiecte originale si inspiratoare, care ar putea constitui modele pentru alte regiuni. Premiile anuale RegioStars sunt deschise tuturor regiunilor UE care doresc sa prezinte proiecte ce au beneficiat de investitii prin politica regionala a UE incepând cu data de 1 ianuarie 2000. De la crearea acestor premii, in 2008, cel mai mare numar de cereri a fost primit din partea Austriei, a Belgiei, a tarilor baltice si a Tarii Galilor (Marea Britanie). (A.D.).