În perioada 15.03.2022 – 14.03.2024, Organizația GeoEcologică ACCENT în parteneriat cu Asociația Vox Iuventutis și Primăria Băile Tușnad implementează proiectul cu titlul „WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun” cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul propus are ca scop îmbunătățirea implicării civice în zona destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile (BTI) în cadrul proceselor publice de luare a deciziilor în contextul conviețuirii armonioase între om și urs prin instrumente participative și activități watchdog. Problema de bază este că Băile Tușnad nu dispune de o strategie privind evaluarea și monitorizarea metodelor de prevenire împotriva pagubelor create de ursul brun, iar capacitatea primăriei locale nu este suficientă pentru incluziunea societății civile locale, a ONG-urilor și a turiștilor în soluționarea problemelor.
Proiectul își propune soluții la această problemă prin activități, precum cartarea situației actuale și propunerea soluțiilor concrete pentru localnici privind evaluarea, monitorizarea și îmbunătățirea eficienței metodelor de prevenire a pagubelor; punerea la dispoziția publicului a unui punct de vizitare cu tematica coexistenței urs-om; organizarea și implicarea civică activă a unei campanii de advocacy, pentru a elabora o Strategie locală privind prevenirea pagubelor, brand și regulament de organizare a evenimentelor în oraș. Se va dezvolta o platformă online (aplicație mobilă) de tip watchdog, care va servi ca instrument de comunicare și monitorizare în contextul problemelor de mediu. Totodată se va organiza în 2022 și 2023 în cadrul evenimentului TusnadEcoUrsFest o platformă offline (conferință tematică), dedicat promovării și conștientizării coexistenței om-urs cu implicarea societății profesionale și civile. Vor fi realizate 4 spoturi video pe tot parcursul proiectului propus despre coexistența om-urs în zona țintă cu provocările dar și cu soluțiile ei.
Activitățile extrașcolare vor fi implementate în școlile gimnaziale din destinația ecoturistică BTI, precum și în cadrul evenimentelor TusnadEcoUrsFest, organizat în luna septembrie, coordonat de partenerul Vox Iuvenitutis, care are experiență în educația ecologică non-formală și în mobilizarea generației tinere. Primăria Băile Tușnad asigură spații interioare și exterioare implementării activităților, expertiză în elaborarea strategiei și o contribuție în mobilizarea comunității locale. Solicitantul beneficiază de dezvoltare organizațională prin instruiri de comunicare și relații cu publicul, managementul voluntarilor și schimb de experiență tematică.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.