Centrul pentru Legislație Nonprofit organizează vineri, 17 iunie 2022, evenimentul Întreprinderile sociale și împuternicirea comunităților. Evenimentul are loc online, pe platform Zoom, în intervalul 11.00 – 14.00, și aduce împreună reprezentanți din organizații și întreprinderi sociale naționale și europene.
Prima parte a evenimentului este dedicată modelelor de întreprinderi eco-sociale, care au avut un puternic impact în comunitățile lor, la nivel european. În cadrul acestei sesiunii, Anastasia Constantini, Expert senior la Diesis Network, rețea care activează ca ecosistem european pentru întreprinderile sociale de peste 25 de ani, va vorbi despre rolul pe care aceste entități ale economiei sociale îl au în dezvoltarea și împuternicirea comunităților. Tot în această primă sesiune, George Isaias, Director al Centrului pentru cercetare si educație SYNTHESIS, va prezenta: cadrul legal și modalitatea în care antreprenoriatul social de dezvoltă în prezent, în Cipru.
Nu vor lipsi nici teme precum, prevederile Planului de Acțiune European, în ceea ce privește partea de ecologie sau initiațiva New European Bauhaus, care anul acesta i-a avut printre câștigători și un proiect românesc. Este vorba despre proiectul Dăm click pe România, despre care ne va împărtăși mai multe Beatrice Manole, coordonator advocacy la Ateliere fără Frontiere, cei care implementează acest proiect.
Și la nivel național s-au înregistrat unele progrese privind reglementarea activității întreprinderilor sociale însă, conform raportului Modelul de incubare socială din România realizat de CLNR, legislația conexă care să ajute la creșterea capacității sectorului este insuficient dezvoltată sau implementată. Același raport concluzionează că afacerile sociale au nevoie de finanțare adecvată, atât la înființare, cât și ulterioar, dar și de o gamă mai diversă de servicii de incubare și accelerare, care să le sprijine în dezvoltarea eficientă a activității și în îndeplinirea obiectivelor.
Totuși, există și la nivel național organizații și întreprinderi eco-sociale care pot fi luate ca model de bună practică și care, prin activitățile lor, contribuie la dezvoltarea și sustenabilitatea comunităților. În partea a doua a evenimentului de vineri, Oana Mîndruț președinte al Asociației Natura Vie, Michaela Türk, manager dezvolare și planificare proiecte la Fundația Mihai Eminescu Trust, Ion Georgescu, cofondator al incubatorului de afaceri meşteşugăreşti și sociale Moara de hârtie și Silviu Ene, de la Hara Para, vor împărtăși despre cum au reușit, în condițiile în care serviciile și oportunitățile oferite de acceleratoarele existente în România, sunt foarte puțin adaptate nevoilor antreprenorilor sociali.
Evenimentul are loc în cadrul proiectului Social entrepreneurship in local communities cofinanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene, implementat de Diesis Network, Centrul pentru Legislație Nonprofit, Fundația Danis pentru Dezvoltare Managerială, Fundația CIVITAS, Matera Hub și Synthesis.