54 de țări au participat la cel de-al șaptelea sezon al programului „Fotbal pentru Prietenie” care s-a încheiat pe 2 iunie, la Madrid. România a fost reprezentată anul acesta de 3 tineri fotbaliști – Vlad Stancovici, Inaki Cojocaru (mijlocaș și portar Petrosport Ploieşti) și Răzvan Pană (fundaș la FCSB), de tânăra „jurnalistă” Smaranda Miron Tincă, elevă la școala internațională bilingvă Avenor College, și de fostul fotbalist Nana Falemi.
Cei peste 200 de participanți de anul acesta, tineri fotbaliști, tineri jurnaliști și tineri antrenori, au fost uniți de o misiune comună – promovarea unor valori umane esențiale, precum prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiția, onoarea.
Anul acesta, Fotbal pentru Prietenie a însemnat:
- 32 de echipe de fotbal internaționale, formate din copii din toate colțurile lumii.
- Realizarea unui nou record mondial – timp de o oră, copii din 57 de țări s-au antrenat în același timp pe un teren de fotbal – este cel mai mare număr de naționalități care s-au antrenat simultan pe același teren. Antrenamentul a fost condus de Miguel Puig, CEO al Soccer Barcelona Youth Academy și Josep Gambau, fostul antrenor al echipei de tineret FC Barcelona.
- Roberto Carlos, legenda fotbalului brazilian, fost jucător la Real Madrid, triplu câștigător al Cupei Mondiale și triplu câștigător al UEFA Champions League, a acordat marele premiu echipei câștigătoare a finalei Campionatului Mondial Gazprom Fotbal pentru Prietenie 2019.
- Programul s-a încheiat cu participarea copiilor la finala UEFA Champions League, pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid.
În România, programul Fotbal pentru Prietenie este susținut de Federația Română de Fotbal, dedicată programelor de responsabilitate socială și promovării educației prin sport.
„Federația Română de Fotbal susține proiectele care promovează educația prin sport, în special în rândul copiilor. Copii sunt viitorul sportului românesc și ne bucurăm că, prin proiecte cum este Fotbal pentru Prietenie, le putem transmite valori esențiale pentru dezvoltarea unei cariere sportive, cum sunt prietenia, egalitatea, respectul și onoarea”, spune Diana Pirciu, Manager Programe Educaționale Federația Română de Fotbal
Vlad Marian Stancovici, Inaki Florentin Cojocaru, Răzvan-Marian Pană și Smaranda Miron Tincă, fiecare având vârsta de 12 ani, au fost aleși să reprezinte România în calitate de „tineri Ambasadori” în rolurile de Tineri Fotbaliști, respectiv Tânăr „Jurnalist”.
Tinerii fotbaliști de anul acesta au jucat alături de copii din 54 de țări în Campionatul pentru copii Fotbal pentru Prietenie din Madrid, iar Smaranda, tânăra „jurnalistă”, a fost unul dintre cei 54 de copii pasionați de scris, care au documentat evenimentele finale din cadrul Fotbal pentru Prietenie, ca membri ai Centrului Internațional de Presă pentru Copii din Madrid. (A.D.).