Peste 17.000 de persoane adulte cu dizabilitati traiesc in prezent in centre rezidentiale mari cu o ingrijire improprie unei dezvoltari independente, potrivit unei evaluari nationale realizata recent de Institutul pentru Politici Publice.
Potrivit acesteia, statul roman prefera sa finanteze un tip de asistenta pasiva prestata in centre rezidentiale mari, care ajung si pana la 350 de beneficiari, in loc sa insiste asupra dezvoltarii de servicii in comunitate (locuinte protejate, centre de zi, asistenta la domiciliu, etc.).
Aceeasi evaluare arata ca in mai putin de jumatate din judetele tarii (17) persoanele cu dizabilitati pot accesa servicii alternative la sistemul rezidential – de tip locuinte protejate. In restul tarii, singura solutie pentru persoanele cu dizabilitati este reprezentata de centrele rezidentiale care pot ajunge sa gazduiasca chiar si sute de persoane. In plus, studiile arata ca principala cauza de iesire din sistemul rezidential este decesul (67% dintre beneficiari).
Desi Romania a adoptat din 2011 o lege cadru a asistentei sociale care permite statului sa dezvolte servicii in comunitate capabile sa incurajeze un tip de viata independent inclusiv prin intermediul prestatorilor privati, la finalul anului 2012 numai in 3 judete s-au incheiat contracte de prestare a serviciilor de catre organizatii specializate: Alba, Arad si Bihor.
Analizele IPP s-au realizat cu sprijinul Open Society Institute – Mental Health Initiative – organizatie ce sprijina in mod activ dezvoltarea unui trai independent pentru persoanele cu dizabilitati prin servicii in comunitate. (A.D.).