Prima casa departe de casa a aparut in anii ’80, in State, ca o locuinta temporara pentru parintii copiilor grav bolnavi, spitalizati. Unul dintre finantatorii de la acea vreme a constructiei a fost McDonald’s. Conceptul a fost preluat de Fundatia Ronald McDonald, iar in prezent exista peste 230 de astfel de case in 24 de tari. Casele Ronald McDonald se afla in vecinatatea spitalelor, pentru ca parintii sa fie cat mai aproape de copiii lor, iar acestia sa se simta ocrotiti. Casele au toate facilitatile unei locuinte, iar familiile pot locui gratuit oricat de mult e necesar. O astfel de casa are in medie 15 camere si 30 de paturi. In unele case exista linii telefonice directe cu saloanele in care sunt internati copiii.
In UK exista 15 astfel de case, care au in total 450 de paturi, iar campania de constientizare si sensibilizare Ronald McDonald este prima de acest fel in cei 20 de ani de activitate a organizatiei britanice. In centrul campaniei se afla un film cu o cutiuta, Little Box, singura si inspaimantat intr-un spital. Finalul videoclipului este fericit, Little Box fiind inconjurat si ocrotit de parintii sai. Campania mai are un microsite de promovare si strangere de fonduri, cu tot tacamul de social media, iar spotul este proiectat in debutul filmelor Madagascar 3, Frankenweenie and Hotel Transylvania, din cinematografele Odeon din UK. Povesti ale familiilor care au locuit in case au fost publicate in cateva reviste britanice. Bineinteles, restaurantele McDonalds sunt pline de pliante, postere etc.
In Romania exista doua case Ronald McDonald. Cea din Bucuresti a fost deschisa in 2003, oferind cazare temporara gratuita familiilor din provincie ai caror copii se afla sub tratament la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”. In 2008, la Timisoara, a fost inaugurata cea de-a doua casa, fiind amplasata in imediata apropiere a Spitalului Clinic de Urgenta pensru Copii “Louis Turcanu”.