De Ziua Nationala Impotriva Violentei asupra Copilului, Organizatia Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra nivelului ridicat al abuzului si neglijarii copilului in societatea romaneasca, precum si asupra faptului ca familia este locul in care se petrec majoritatea covarsitoare a situatiilor de abuz si violenta asupra copiilor.
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, la finalul anului 2014 a fost sesizat oficial un numar total de 12.542 de situatii de abuz asupra copilului, din care 11.721 (93%) au avut loc in cadrul familiei – cifre care nu reflecta pe deplin realitatea, data fiind utilizarea deficitara a mecanismelor de raportare catre institutiile de profil.
Din totalul cazurilor de abuz asupra copiilor, 6.800 (54%) au fost inregistrate in mediul rural, iar 5.742 (46%), in mediul urban. Grupele de varsta cu riscul cel mai ridicat de abuz din partea parintilor sunt prescolaritea si pubertatea, adica acele etape de dezvoltare asociate in mod direct cu cresterea nevoii de autonomie si afirmare de sine a copilului, simultan cu contestarea regulilor si autoritatii parentale. In ciuda faptului ca, din perspectiva dezvoltarii copiilor, aceste etape sunt extrem de importante, solicitand empatie si suport din partea adultilor, reactiile acestora se subscriu intr-o masura mai mare in categoria pedepselor si comportamentelor abuzive.
In plus, in ciuda perceptiei sociale, care arata ca frecventa comportamentelor provocatoare este mai mare in randul baietilor, cu un risc ridicat de aparitie a abuzului in relatia parinte-copil, numarul fetelor care cad victima violentei in familie – 6.360 – este mai mare (51%), comparativ cu cel al baietilor – 6.182 (49%).
Potrivit Studiului sociologic la nivel national – “Abuzul şi neglijarea copiilor” – realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, cu sprijinul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Varstnice, nivelul abuzului fizic uşor şi moderat, in randul populaţiei de parinţi, are o incidenţa cuprinsa intre 38 (din marturiile parintilor) si 63 (din marturiile copiilor) de procente. In acelaşi timp, aproximativ 20% dintre parinţi (la care se adauga şi alte persoane care au copii in ingrijire) apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de corecţie.
48% dintre parinţi afirma ca in familia lor copilul este pedepsit doar in situaţii excepţionale, 12% ca este pedepsit de fiecare data, iar 40% ca nu este sancţionat niciodata. Principalele pedepse menţionate de parinţi pot fi grupate, dupa frecvenţa apariţiei, astfel: interzicerea unor activitaţi (acces la calculator, televizor, telefon mobil), restricţionarea ieşitului la joaca, inchiderea copilului in camera sa, restricţionarea banilor de buzunar, bataie (cu palma/cureaua).
19% dintre parinţi afirma ca „au folosit ameninţari pentru a convinge” copilul sa ii asculte, comparativ cu 34% dintre copii care declara acelaşi lucru. In acelaşi timp, insa, abuzul verbal, in familie, este situat intre aproximativ 2 şi 5 procente in populaţia studiata, iar abuzul emoţional, in jurul valorii de 3%. (A.D.).