Cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, Organizatia Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra numarului mare de disparitii voluntare si organizeaza, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), activitati de informare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice.
Potrivit datelor furnizate de Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Politie, in perioada mai 2014-mai 2015, in Romania au fost raportate 3.736 de disparitii in randul copiilor. In peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecari voluntare, iar cele mai multe disparitii sunt inregistrate in randul adolescentilor.
Dintre cei 3.736 de copii disparuti, 131 sunt mai mici de 10 ani, 1085 au varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleaca intentionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioada nedeterminata.
Potrivit reprezentantilor IGPR, principalele motive care ii determina pe copii sa isi paraseasca familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lasarea in grija bunicilor sau a altor rude, odata cu plecarea apartinatorilor legali la munca in strainatate, lipsa comunicarii cu parintii, lipsa de educatie, abandonul scolar si influenta anturajului negativ, consumul de alcool si substante halucinogene sau situatia economica a familiei.
La nivel european, conform datelor furnizate de catre Federatia Europeana pentru Copilul Disparut si Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecarilor voluntare, din total disparitiilor in randul copiilor, este mult mai mic – de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenti cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani.
“Adolescenta este o varsta dificila, atat pentru copii, cat si pentru parinti, profesori si alte persoane care ii au in ingrijire. Provocarile acestei varste ii expun pe adolescenti la o serie de riscuri prin fuga de acasa – exploatare, abuz, trafic de copii. Un segment vulnerabil il reprezinta si copiii din centrele de ocrotire, care fug in mod repetat din aceste institutii. Situatia cu care ne confruntam trebuie abordata urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotriva copiilor, cat si adultilor care ii au in grija”, spune Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Salvati Copiii Romania. (A.D.).