Confederatia Caritas Romania si partenerii sai Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia ADAM si Asociatia Four Change organizeaza pe 19 februarie masa rotunda cu tema “Serviciile de ingrijire la domiciliu – o provocare in contextul Strategiei nationale pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice”.
Obiectivul mesei rotunde este de a identifica solutii concrete la problemele cu care se confrunta persoanele varstnice din Romania, care sa fie transpuse in masuri si actiuni legislative de catre autoritatile publice locale si nationale.
In contextul lansarii spre consultare a Strategiei nationale pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, membrii Retelei Seniorinet atrag atentia asupra necesitatii de a dezvolta la nivel local parteneriate pe termen lung intre autoritatile locale si furnizorii de servicii, ca solutie pentru accesul persoanelor varstnice la servicii sociale si medicale.
De asemenea Reteaua SenioriNet propune parteneriate strategice la nivel local, care sa permita furnizarea eficienta a asa numitelor “servicii integrate”: servicii medico-sociale, servicii mobile de ingrijire, cu caracter pluridisciplinar. In prezent, serviciile sociale si cele medicale sunt foarte greu de alaturat, din pricina unui sistem diferit de tarifare, standarde de calitate, acreditare, salarizare.
Evenimentul este organizat in cadrul proiectului „SenioriNet – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” si face parte dintr-un ciclu de 16 mese rotunde de dialog social care urmaresc identificarea nevoilor existente la nivel local privind ingrijirea la domiciliu si promovarea serviciilor de ingrijire la domiciliu in randul autoritatilor locale.
Situatia varstnicilor in Romania
- 5% dintre varstnicii romani peste 65 de ani (aproape 900.000 de persoane) traiesc in saracie extrema, fata de o medie europeana de 7%. (Eurostat, EU-SILC, 2013);
- 1 din 5 varstnici din Romania are nevoie de servicii de ingrijire la domiciliu, dar doar 0.23% dintre acestia beneficiaza de aceste servicii;
- Peste 350 000 persoane in Romania au nevoie de ingrijiri la domiciliu insa din bugetul cumulat al CNAS si MMFPSPV au fost platite in 2012 servicii la domiciliu pentru 29.306 persoane.
- Peste 81% dintre furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu s-au confruntat cu o cerere crescuta a serviciilor din partea persoanelor varstnice. (A.D.).