În anul școlar 2021-2022, 624 de elevi de la 21 de școli ieșene din mediul rural au beneficiat de tratament stomatologic în cabinetul stomatologic școlar mobil al asociației Merci Charity, cu sprijinul Kaufland România.
Doar 3 din 10 copii din mediul rural au fost cel puțin o dată într-un cabinet stomatologic. Ceilalți nu au această șansă din motive financiare, de lipsă a unui cabinet stomatologic în apropierea satului, din lipsa educației pentru sănătate orală a familiei sau poate din lipsa accesului la informații care țin de drepturile copiilor din România la asistență stomatologică gratuită. Afecțiunile cavității orale au consecințe asupra întregului organism: digestie, funcționarea inimii, sarcină și alăptare și reprezintă potențiali factori declanșatori ai unor forme de cancer. Prevenirea acestora este esențială pentru o dezvoltare normală a unui copil.
În plus, cabinetul stomatologic mobil a fost și un laborator de practică pentru studenții la stomatologie ieșeni.
„Mă bucur că există proiectul Zâna Merciluță și că reușește să ofere ajutor persoanelor care au atât de mare nevoie de el. Simt că m-am schimbat mult participând la acțiunile de voluntariat și că m-am dezvoltat atât ca viitor medic stomatolog, cât și în plan personal”, a declarat Ramona Elena Constantin, student voluntar din județul Iași. 26 de medici și studenți la stomatologie ieșeni au făcut 2.100 de ore de voluntariat.
Proiectul susținut de Kaufland România a venit în sprijinul a 624 de copii din mediul rural cu vârsta între 6 și 14 ani, scopul fiind pilotarea unei soluții de asistență stomatologică preventivă adaptată mediului rural.
„Dorim să mulțumim întregii echipe pentru profesionalism și mai ales pentru caracterul uman de care au dat dovadă. Acest lucru înseamnă enorm pentru copilașii de la noi de la școală deoarece au putut vedea și o altă față a societății care îi poate sprijini, susține, ajuta și educa pentru viitor. Prin acest proiect s-a înlăturat teama celor mici de medici, de halate albe și au putut afla pe pielea lor că medicina și știința nu trebuie să mai doară în acest mileniu. Elevele noastre au fost încântate de prezența doamnelor care au efectuat tratamentele stomatologice și cred că o mare parte dintre acestea au fost inspirate să-și caute o meserie curată și care să le aducă satisfacție”, a afirmat doamna Alexandra-Diana Pîrău, director adjunct la Școala Gimnazială Ciorteşti, județul Iași.
După acest an în care asociația a testat soluția mobilă de tratament stomatologic pentru copii de la școli din mediul rural, asociația este în punctul în care are “rețeta” pentru tratament stomatologic pentru populația din mediul rural, soluție prin care evită acele situații în care se închid școli din lipsa copiilor, lipsesc stomatologi care să profeseze în mediul rural, nu sunt resurse pentru a construi câte un cabinet în fiecare comunitate, mobilitatea resurselor umane și a echipamentelor fiind cheia.
Deși echipa cabinetului stomatologic școlar mobil și-a propus să deservească concomitent 10 școli din mediul rural, a reușit să sprijine 21 de școli. Județul Iași a fost selectat pentru pilotare pentru că are o rată de marginalizare a comunelor printre cele mai mari din mediul rural (Atlasul zonelor rurale marginalizate, World Bank, 2016).