Skanska, cel mai mare dezvoltator de clădiri de birouri din Europa, alături de organizația Romania Green Building Council pornesc un parteneriat pentru dezvoltarea certificării Net Zero Carbon Buildings.
Proiectul pilot pentru această certificare va fi noul complex Skanska ce urmează a fi dezvoltat în Bucureștii Noi. Skanska și ROGBC anunță certificarea în cadrul evenimentului organizat cu ocazia World Green Building Week, cea mai mare campanie care susține accelerarea construcțiilor durabile la nivel global.
În cadrul evenimentului din 22 septembrie organizat cu ocazia World Green Building Week, cea mai mare campanie care susține accelerarea construcțiilor durabile la nivel global, Skanska și ROGCB își anunță colaborarea pentru dezvoltarea certificării Net Zero Carbon Buildings în cadrul proiectului pilot ce urmează a fi dezvoltat în Bucureștii Noi.
Prin această certificare, Romania Green Building Council încurajează dezvoltatorii din sectorul imobiliar să adopte măsuri care să contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon. Certificarea urmărește abordarea unei serii de strategii sistematice care să ofere soluții în combaterea schimbărilor climatice, îmbunătățirea sănătății, stării de bine a oamenilor și îndreptarea către un tip de economie circulară, regenerativă.
„A construi pentru o societate mai bună’ nu este pentru noi doar un slogan, ci se traduce într-o serie de soluții reale implementate în mod sistematic de către Skanska în activitățile sale de business de-a lungul anilor, regăsite în modul în care proiectăm, dezvoltăm și construim proiectele în care investim. Chiar divizia de dezvoltare comercială Skanska din CEE poate servi ca un exemplu al modului în care sustenabilitatea devine o parte integrantă a întregului nostru business și care arată cum, pe baza unor strategii de sustenabilitate bine gândite, putem dezvolta clădiri futureproof care să contribuie în mod pozitiv la viitorul unor clădiri de birouri mai durabile și mai eficiente. Prin proiectul care urmează a fi dezvoltat în Bucureștii Noi, ne-am propus să facem încă un pas spre împlinirea obiectivului Skanska de a reduce cu 70% emisiile de carbon până în anul 2030 și reducerea finală către net-zero emisii de carbon până în 2045. Acesta este un proiect pilot care va funcționa după o metodologie de evaluare a criteriilor care vor sta la baza certificării Net Zero Carbon Buildings”, spune Andrei Ivan, Projects Director în cadrul diviziei de dezvoltare comercială Skanska din CEE.
În momentul actual, cei doi parteneri lucrează la dezvoltarea conceptului acestui următor proiect pe baza cercetărilor conduse de ROGBC în ceea ce privește soluțiile pentru reducerea emisiilor de CO2. Cei doi parteneri aspiră ca în final să obțină certificarea Net Zero Carbon Buildings prin strategiile implementate în cadrul acestui proiect.
„În contextul în care decarbonizarea clădirilor reprezintă un pas vital în atingerea obiectivelor climatice și de mediu stabilite la nivel european, certificarea Net Zero Carbon Buildings va cataliza tranziția României către un mediu construit neutru din punct de vedere a emisiilor de carbon asociate consumului de energie și a emisiilor de carbon încorporate în materialele de construcții folosite‘‘, menționează Elena Rastei, Certification Director, Romania Green Building Council.
„Suntem extrem de încântați de parteneriatul cu ROGBC și vedem în el o oportunitate nu doar de a contribui la această schimbare, ci și de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța contribuției tuturor în acest demers spre adoptarea unor modele de business bazate pe sustenabilitate, care să participe la combaterea schimbărilor climatice. Ne dorim pe această cale, prin acest parteneriat, să încurajăm tot lanțul de parteneri, posibili furnizori, proiectanți și chiar competitori să se alăture acestei inițiative, pentru că doar împreună putem răspunde provocării globale de a schimba mediul, societatea și economia în mai bine”, adaugă Andrei Ivan, Projects Director în cadrul diviziei de dezvoltare comerciala a Skanska din CEE.
Skanska este un pionier în ceea ce privește furnizarea de spații de birouri sustenabile în Europa Centrală și de Est. Preocuparea Skanska pentru mediul înconjurător și eforturile de a construi clădiri futureproof sunt recunoscute și prin certificările WELL și LEED, care atestă contribuția companiei la obiectivul Romania Green Building Council de a promova un nou model de business care încurajează companiile să se îndrepte către strategii de construcții mai sustenabile. Clădirile Campus 6.2 și 6.3 sunt primele clădiri din România care au obținut pre-certificarea WELL, la nivel Silver. Clădirea Equilibrium deține certificatul LEED Core & Shell la nivel Platinum și funcționează, în prezent, în proporție de 100% pe bază de energie provenită din surse regenerabile.