SoMe Festival, proiect inițiat de Asociația Culturală Marginal, lansează un apel deschis către artiștii video și multimedia locali și internaționali, interesați să aplice cu lucrări video despre mediul înconjurător, tehnologie și relații interumane. Înscrierile au loc în perioada 7 – 17 august.
Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Festivalul care invită la explorare urbană și experiențe imersive în București va selecționa 33 de lucrări video provenite din mediul online, care vor fi disponibile în tot atâtea locații din oraș.
Adunate sub tema Inhabitat, atașate fizic anumitor locuri din oraș și redate prin realitate augmentată (AR), cele 33 de lucrări care vor fi selectate în urma apelului vor oferi publicului o experiență de tip treasure hunt.
Artiștii video din România sau străinătate sunt invitați să trimită lucrări video deja publicate pe platformele de Social Media, cu o durată de maximum 10 minute, completând formularul online (https://forms.gle/QhFr1ydkDZsAhGHN6), până pe 17 august.
Aplicanții vor trebui să opteze, la înscriere, pentru una dintre următoarele categorii:
- Mediu înconjurător – lucrări fundamentate în gândire critică referitoare la artă inspirată din natură și forme naturale, implicații ale științei și perspective științifice, probleme de mediu, colaborări între artiști și oameni de știință.
- Tehnologie – lucrări video care chestionează forme de umanizare și relaționare cu tehnologia, teme precum arta ca mediator al dialogului om-mașină ori arta care chestionează rolul tehnologiei în viața de zi cu zi, perspective speculative asupra tehnologiei ca oportunitate versus amenințare pentru umanitate.
- Relații interumane – lucrări în care arta care pune o oglindă în fața societății contemporane devine o modalitate de a da semnificație distanței emoționale, arta care ne apropie unii de ceilalți sau arta ca mijloc de a-l înțelege pe cei din celălalt.
Din juriul de selecție fac parte: Sabina Suru, artistă multimedia, Suzana Dan, artistă vizuală și manager cultural și Paul Dogioiu, videograf și manager cultural. Titlurile selectate vor fi anunțate pe 30 august pe pagina marginal.ro.
Echipa artistică a proiectului este compusă din: Andrei Tudose, curator și manager cultural, director artistic al proiectului, Augmented Space Agency, dezvoltatorii platformei interactive de augmentare video, alături de Tudor C. Popa, Sabina Suru și Mara Oglakci, artiști vizuali.
„După trei ani de pandemie, relația pe care o avem cu gadget-urile din viețile noastre este mai strânsă ca oricând. În același timp, dorința de explorare, de a ne mișca fizic, a crescut direct proporțional cu timpul petrecut în spații închise. Acestea sunt cele două idei de la care pornește SoMe Festival – festival de film care te scoate din casă, fără să te mute pe un scaun de cinema, un festival care te încurajează să descoperi orașul în care trăiești, un festival ancorat în social media ca punct de pornire în (auto)promovarea artistică”, spune Andrei Tudose, inițiator și director artistic SoMe Festival.
SoMe Festival este un proiect de generare a unui dialog transparent și exploratoriu, între locuitorii Bucureștiului și comunitatea artistică națională și internațională, cu focus pe artă, știință și tehnologie. Prin intermediul lucrărilor selectate, participanții vor avea ocazia să pătrundă în locuri știute sau mai puțin cunoscute din oraș. Spre deosebire de experiența oferită în mod obișnuit de un festival de film, limitată de orar și restrânsă la câteva locații prestabilite, la SoMe Festival publicul poate viziona lucrările video oricând în perioada 22 septembrie – 12 octombrie în locațiile partenere.
Organizatorii vizează locuri foarte diferite ce pot deveni din proprie inițiativă punct activ în circuitul festivalului. Astfel, SoMe Festival invită reprezentanții muzeelor, galeriilor sau spațiilor independente, instituțiilor culturale, școlilor, teatrelor, cafenelelor, magazinelor de cartier sau doritorilor persoane fizice (proprietari, asociații de proprietari) să se alăture acestei inițiative prin completarea formularului online disponibil aici: https://forms.gle/mDuSfXFcHZ3qPFeo7, dacă doresc să găzduiască un material imprimat care augmentează câte o lucrare video, în interior sau la exterior.
Toate locațiile festivalului se vor regăsi pe o hartă digitală care va explica utilizatorilor întreaga experiență.
Sabina Suru, artistă multimedia, alături de Andrei Tudose, manager cultural și curator, constituie echipa nucleu a Marginal, organizație culturală non-profit care funcționează ca un colectiv transdisciplinar ce urmărește să susțină, să promoveze și să extindă punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent asupra științelor umaniste, respectiv implicațiile științei și tehnologiei în structurile socio-culturale. Scopul Marginal este agregarea unei rețele colaborative care să (re)unească domenii care nu sunt întotdeauna asociate artei – cum sunt, spre exemplu, știința și tehnologia – și publicul, printr-un mod participativ, care să pună sub semnul întrebării paradigma încă actuală a publicului-spectator.
SoMe Festival va avea loc în perioada 22 septembrie – 12 octombrie, în București.