Fundația Comunitară București anunță finanțarea a două noi proiecte care vor contribui la creșterea rezilienței climatice în Capitală, prin implementarea unor soluții ecologice și sustenabile cu scopul de a îmbunătăți calitatea mediului și a infrastructurii urbane. Acestea au fost selectate în urma apelului de proiecte al rundei a VI-a a programului Platforma de mediu pentru București.
Din cele 16 proiecte eligibile, juriul a ales să finanțeze Asociația Parcul Natural Văcărești și Nod Makerspace, pentru inițiative care vor avea un impact important asupra mediului urban și rezilienței comunității locale. Finanțările oferite sunt în valoare de 256.500 de lei pentru proiectul Dâmbovița Apă Dulce – Debarcaderul Timpuri Noi și 243.500 de lei pentru proiectul Soluții Verzi pentru Lumea Copiilor.
Proiectele câștigătoare
Soluții Verzi pentru Lumea Copiilor (SLVC) – Asociația Parcul Natural Văcărești
Acest proiect își propune să construiască în Parcul Lumea Copiilor un spațiu educațional inovator, prin implementarea unor soluții bazate pe natură (Nature-Based Solutions – NBS) pentru refolosirea apei pluviale și are următoarele obiective: crearea unei grădini de captare a apei de ploaie și a unui iaz, care vor susține biodiversitatea locală și vor ajuta la gestionarea sustenabilă a resurselor de apă; dezvoltarea unui parc climatic, un spațiu dedicat educației ecologice, cu trasee tematice, pajiști urbane și activități pentru comunitate; organizarea a cel puțin 10 activități educative și de voluntariat pentru copii și locuitorii din zonă, pentru promovarea bunelor practici de mediu.
Dâmbovița Apă Dulce: Debarcaderul Timpuri Noi – Nod Makerspace
Proiectul este parte dintr-un proces mai amplu de revitalizare a râului Dâmbovița și își propune să amenajeze tronsonul din zona Timpuri Noi și să transforme un spațiu abandonat de pe malul Dâmboviței într-unul accesibil, estetic, funcțional și sustenabil. Vizează următoarele rezultate: crearea unui spațiu public de relaxare și puncte de răcorire, cu acces facil la apă și iluminat sustenabil; organizarea a peste 10 evenimente dedicate rezilienței climatice, de la dezbateri la activități culturale și sportive pe apă; derularea unei campanii de conștientizare, adresată unui public de peste 200.000 de persoane, pentru a promova importanța râului Dâmbovița în adaptarea urbană la schimbările climatice.
Juriul care a analizat și selectat proiectele câștigătoare a fost format din specialiști cu expertiză în domeniul schimbărilor climatice, sustenabilității și protecției mediului:
- Dr. Roxana Bojariu – Administrația Națională de Meteorologie: expertă în schimbări climatice, doctor în Fizică, autor principal și contributor la rapoartele IPCC, cu experiență în planificarea adaptării la schimbările climatice în România.
- Alina Kasprovschi – Director executiv, Fundația Comunitară București: membru fondator al Fundației Comunitare București.
- Mihail Belu – Sustainability Program Lead, Orange Romania: specialist în energie verde și ESG.
- Dr. Sorin Cebotari – InfoClima: expert în comunicarea schimbărilor climatice, consultant în cadrul European Climate Foundation și fondator infoclima.ro.
- Ionuț Ruscea – Consultant în sustenabilitate: experiență de peste 20 de ani în protecția mediului, organizare comunitară și economie circulară, fondator sustain.ro.
Contextul rundei de finanțare
Bucureștiul se confruntă cu riscuri climatice tot mai accentuate, precum creșterea temperaturilor, scăderea precipitațiilor și intensificarea fenomenelor meteorologice extreme. Potrivit Raportului de cercetare privind starea mediului, realizat de Fundația Comunitară București, temperatura medie a orașului ar putea crește cu 3,6 – 4°C până în 2050, ceea ce va accentua frecvența și intensitatea valurilor de căldură. De asemenea, diferențele de temperatură dintre București și zonele rurale înconjurătoare pot ajunge la 4 – 6°C, amplificând efectele insulei de căldură urbană.
Pentru a răspunde acestor provocări, Platforma de mediu pentru București transformă problemele de mediu identificate la nivel urban în soluții concrete, care susțin reziliența orașului și a locuitorilor săi. Prin această rundă, programul a vizat proiecte care contribuie la îmbunătățirea calității aerului și a apei, analizează impactul temperaturilor extreme asupra populației și biodiversității sau implementează măsuri aplicate pentru a crește capacitatea comunităților de a face față schimbărilor climatice. Un nou apel pentru soluții de reziliență climatică va fi lansat la finalul anului 2025, în parteneriat cu Orange Romania. Astfel, angajamentul Orange pe temele legate de sustenabilitate și responsabilitate socială este reafirmat prin susținerea întregului demers, în calitate de partener oficial al proiectului.
Platforma de mediu pentru București este un program strategic lansat în 2021 de Fundația Comunitară București și ING Bank România, cu scopul de a facilita colaborarea între autorități publice, societatea civilă, companii și cetățeni pentru a crea o viziune comună asupra mediului în Capitală. Prin direcții esențiale precum cercetarea, finanțarea și colaborarea, Platforma colectează date și exemple concrete pentru a înțelege provocările de mediu și soluțiile propuse de societatea civilă, mobilizează resurse financiare pentru implementarea și scalarea acestora și creează un cadru de colaborare între ONG-uri, companii private și administrația publică. Până în prezent, Platforma a finanțat 36 de proiecte cu peste zece milioane de lei.