În weekendul 3-5 iulie a avut loc la București a 15-a ediție a evenimentului-manifest Street Delivery. Peste 40 de zone ale orașului au fost readuse la viață prin mici evenimente, momente, activări sau inițiative cetățenești care au activat în siguranță comunități obosite de izolare.
Anul acesta, împinși de la spate de pandemie, dar și de o dorință mai veche, Street Delivery a ajuns în cartierele Bucureștiului. Pentru că un oraș nu trăiește doar în centru, iar locuitorii săi au nevoi, inițiative, probleme și soluții, indiferent dacă locuiesc la periferie, în buricul târgului sau de-a lungul râului. Timp de trei zile, oamenii au explorat metode de a-și transforma orașul, de a-l adapta pandemiei și de a se apropia de comunitatea în care trăiesc.
Artiști, riverani, pietoni, arhitecți, asociații, ONG-uri și grupuri de inițiativă civice din zone precum Chibrit, Cișmigiu, Kiseleff, Aviației, Carol-Filaret și multe alte cartiere și-au recuperat citadela și au venit cu soluții și rezoluții pentru un oraș adaptat nevoilor comunitare.
ReSoluția din Pantelimon: cinematograf în cartier
Blocurile gri ale Pantelimonului au devenit sâmbătă seară cinematograf în aer liber cu loje la balcon. Cu sprijinul ShortsUP, au fost proiectate cele mai bune scurtmetraje votate de public în ultimii ani într-o zonă în care nu a mai avut loc niciodată un eveniment cinematografic.
ReSoluția pentru Dâmbovița: un râu pentru oameni
În weekend, bucureștenii au putut vedea orașul dintr-un unghi mai puțin familiar, chiar de pe râul Dâmbovița. Wolfhouse Production, Rowmania (Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23) și SupAcademy au recuperat râul din canotci, waterboard-uri și alte mijloace de plutire, arătând că râul emblematic al Bucureștiului merită mai mult decât să fie doar privit. În paralel, artiștii Irina Mocanu și Georgian Constantin au realizat o pictură murală tematică la intrarea în fosta clădire industrială, mica grădină din fața centrului comunitar La firul ierbii a fost reîmprospătată, iar comunitatea makerilor de la NOD makerspace și-a deschis porțile către toți cei curioși de ce se poate face cu două mâini și multă creativitate.
ReSoluții pentru pereți: ”Leopardul tăcerii”, ”Lumea avea oricum nevoie de o pauză”, ”Speranță pentru București”, ”Aer curat acum!”
Pe Arthur Verona, artistul Alex Baciu din Timișoara (susținut de Kaufland România) a lăsat pe calcan un mesaj simplu, dar de efect pentru cei ce traversează zona: Oricum aveam nevoie de o pauză. Respiră! Porticul de pe Ion Câmpineanu 31 a fost igienizat, curățat și revitalizat de artistele din gruparea tipografică Type Thursday, care locuiesc în zonă și care s-au săturat să treacă nepăsătoare pe lângă unul dintre cele mai insalubre ganguri din oraș. Legendarul calcan de pe șoseaua Griviței, colț cu Budișteanu a prins viață datorită artiștilor KERO, OCU, IRLO și a zecilor de invitați speciali din cultura graffiti, care au pus pe perete o lucrare cu mesaj ascuns, pe care sunteți invitați să-l descifrați.
Robert Obert a realizat pe Tăbăcarilor 29, o zonă sufocată de mașini, o pictură murală realizată în colaborare cu Greenpeace România, cu mesajul ”Clean Air Now!” într-un oraș care are probleme din ce în ce mai grave cu aerul pe care-l respiră locuitorii lui.
În 2020, rețeaua Street Delivery cuprinde alte 10 orașe din România & Republica Moldova care se pregătesc să-și recupereze urbele și să propună soluții și rezoluții pentru o viață mai bună în citadelă: Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Oradea, Baia Mare, Bacău, Constanța, Chișinău.
Street Delivery București 2020 – ReSoluții pentru oraș! este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. (A.D.).