KMG International este un investitor strain de relevanta majora pentru Romania, ce contribuie cu 3% la bugetul de stat, realizand investitii de 1,6 miliarde de dolari in perioada 2007-2015, si asigurand 44,6% din capacitatea de rafinare a tarii si contribuind astfel la securitatea energetica a Romaniei, conform unui studiu realizat de Academia de Studii Economice din Bucuresti in perioada iulie-septembrie 2016.
Impactul Grupului este dat si de contributia sa la recrutarea si dezvoltarea de specialisti in sectorul petrolier si petrochimie si angajarea de forta de munca tanara (mai ales in contextul ratei semnificative a somajului pentru grupa de varsta “sub 34 de ani” la nivel national, in special in regiunile Sud si Sud-Est). Prin programe comunitare derulate la nivel national, sponsorizari de proiecte si initiative ale angajatilor, KMGI a investit in ultimii 7 ani peste 10 milioane $ in proiecte de sanatate, protectia mediului, cultura, educatie si leadership, demonstrand ca este un cetatean corporativ responsabil.
„Indicatorii financiari si operationali au relevanta pentru specialisti, dar prin analiza Leontief putem vedea valoarea adaugata adusa de companie pentru intreaga societate. De exemplu, cu taxele platite de KMG International la bugetul de stat in perioada 2013- 2015 (5,1 miliarde de dolari) s-ar fi putut construi 16.466 de gradinite, 10.466 de scoli, sau 48 de spitale, in timp ce pentru fiecare loc de munca creat, Grupul genereaza indirect alte 2,25 locuri de munca in economie. Studiul este unic, fiind si prima data cand o institutie academica intreprinde o astfel de analiza asupra impactului direct, indirect si indus pe care un mare jucator economic il are la cresterea economica si bunastarea tarii”, a declarat Dr. Bogdan Negrea, profesor si cercetator al ASE.
Studiul subliniaza contributia KMG International la securitatea energetica a Romaniei in contextul pietelor europene a energiei si petrolului, capacitatea de a acoperi 70% din cererea autohtona de produse petroliere prin rafinariile Petromidia si Vega, contributia la diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei si la rezervele de urgenta dar si productia sustenabila de energie in conformitate cu legislatia europeana si nationala de mediu. Petromidia este prima rafinarie care s-a aliniat la standardul Euro5 si producand exclusiv carburanti cu un continut de sulf de 10 ppm.
Impactul economic este evaluat prin prisma contributiei la veniturile guvernamentale prin plata taxelor, colectarea controlata a accizelor si contributia la PIB (cu o valoare adaugata bruta de 0,6 miliarde de dolari doar in 2015). Grupul are o contributie semnificativa si la balanta comerciala a Romaniei prin exportul de produse finite (produse rafinate si petrochimice) in special in zona Marii Negre. Valoarea exporturilor reprezinta peste 4% din valoarea totala a exporturilor generate de industria prelucratoare, Grupul fiind principalul exportator de produse petroliere (Rompetrol Rafinare a exportat in 2015 aproximativ 2 milioane tone de carburanti in valoare de peste 2 miliarde $).
“Pe langa investitiile straine menite sa creasca capacitatea de procesare a rafinariei Petromidia si sa sporeasca competitivitatea companiei prin oferirea de produse de calitate superioara la standarde internationale, actionarul KMGI ofera Romaniei o alternativa la petrolul rusesc furnizand un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, contribuind astfel si la securitatea energetica a regiunii. Acesta este un aspect important daca luam in considerare faptul ca Romania mai are doar trei rafinarii producatoare de carburanti, fata de 11 in 1990. In acel moment, capacitatea totala de rafinare a tarii era de 32 milioane tone pe an, fata de doar 11 milioane tone/ an in 2016”, a declarat Azamat Zhangulov, Vice-presedinte Senior al KMG International. (A.D.).