65% dintre angajatori sunt nemultumiti de calitatea pregatirii practice din invatamantul profesional din Romania, conform unui studiu derulat de OMV Petrom, parte din programul Romania Meseriasa.
In 2016, programul Romania Meseriasa isi propune sa continue dezvoltarea unor solutii durabile pentru educatia profesionala, prin consultarea angajatorilor, autoritatilor, institutiilor de invatamant si a publicului larg. Au fost planificate 3 grupuri de lucru in cadrul carora sunt cautate solutii pentru invatamantul profesional.
Programul a fost lansat in 2015, iar in cadrul lui a fost realizat un studiu pentru a identifica nevoile cu care se confrunta sistemul de invatamant profesional si tehnic. Studiul a acoperit toate partile interesate: peste 200 de companii care angajeaza meseriasi, peste 200 de meseriasi si 100 de elevi din invatamantul profesional, peste 1300 de persoane cu varste cuprinse intre 18-55 de ani, din mediul urban si rural .
„Ca reprezentant al unui angajator, dar si ca parinte, stiu cat de important e ca fiecare copil sa vada in scoala aleasa nu doar o optiune pentru 2-3 ani, ci un drum in viata. Am inceput anul trecut Romania Meseriasa din dorinta de a avea meseriasi profesionisti in Romania. Am participat la dezbateri lansate de autoritati, am organizat intalniri cu angajatorii si am pornit un studiu national, pentru a identifica principalele probleme. Exista o desincronizare cu piata muncii, probleme sistemice, dar si o lipsa de respect la adresa intregii categorii. Anul acesta, trecem la solutii: prin dialog cu alti angajatori in grupuri de lucru si proiecte de sustinere a viitorilor meseriasi. Invitam publicul larg si angajatorii sa ni se alature in acest demers.” – Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Concluziile studiului national asupra meseriasilor din Romania, a sistemului educational care ii formeaza, si a pietei muncii din acest sector sunt urmatoarele:
Din perspectiva angajatorilor:
- peste 65% dintre angajatorii din Romania considera ca nivelul pregatirii practice al absolventilor din scoala profesionala este slab si extrem de slab;
- 70% dintre managerii de resurse umane din companii spun ca invatamantul profesional este neadaptat cerintelor pietei;
- principalele dificultati intampinate la recrutarea meseriasilor sunt: lipsa calificarii (in 65% dintre cazuri), lipsa experientei (64%) si lipsa de seriozitate a potentialilor angajati (65%);
- 6 din 10 companii intervievate apeleaza la forta de munca necalificata pentru a acoperi deficitul de personal.
Din perspectiva romanilor, a meseriasilor si a meseriasilor in devenire:
- doar 2 din 10 romani respecta meseriile si meseriasii;
- 60% dintre meseriasi nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi;
- treime dintre meseriasii in devenire aspira la statutul de manager si la studii superioare;
- 8 din 10 meseriasi intervievati sustin ca au fost formati in afara scolii profesionale- prin experienta directa, in campul muncii, prin indrumarea primita de la alti meseriasi, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au „furat” meserie.
Incepand cu 2016, Romania Meseriasa face parte din programul Romania Educata lansat de Presedintie, iar actiunile din cadrul campaniei sunt derulate in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. OMV Petrom a participat la dezbaterile nationale ale programului prezidential, la consultari cu Ministerul Educatiei si la dialogul lansat de Centrul National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT) privind invatamantul dual.
Pana la sfarsitul anului, Romania Meseriasa va analiza si va propune solutii pentru implicarea angajatorilor in pregatirea elevilor, corelarea ofertei educationale cu cererea de pe piata muncii, absenta orientarii vocationale pentru elevi, dar si pentru cresterea respectului fata de meseriasi. OMV Petrom isi doreste ca angajatorii interesati de o forta de munca bine pregatita si de dezvoltarea educatiei profesionale sa participe la viitoarele dezbateri din cadrul campaniei. (A.D.).