Asociaţia CLUB Marine Explorer se numără printre organizațiile care au fost declarate „Câștigători de Fond pentru Constanța” și care sunt finanțate de Lidl România, prin intermediul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”.
Cu sprijinul micro-granturilor nerambursabile, echipa asociației a implementat proiectul „Tomis Submers“. Proiectul şi-a propus iniţierea a 16 tineri în utilizarea sonarului, în prelucrarea datelor acustice în format digital şi operarea imprimantei 3D, iniţierea în SCUBA diving şi utilizarea sistemelor foto/video subacvatice în perioada iulie-octombrie. Un alt obiectiv al proiectului a fost delimitarea perimetrului portului/instalaţiei portuare antice prin scanare acustică şi scufundare.
În perioada 24 – 31 august toți cei interesați de activități de inițiere în domeniul cercetării subacvatice/investigare acustică/ prelucrare date, imprimare 3D, discovery SCUBA au avut posibilitatea să completeze un chestionar pus la dispoziție pe site-ul asociației, pe pagina de FB/Instagram în care li se cereau să răspundă la câteva întrebări precum starea de sănătate generală și condiția fizică, nivelul de cunoștințe de operare PC, nivelul de cunoștințe în domeniul tehnologiei acustice, dar și să redacteze o scurtă motivație despre participarea la un asemenea proiect. Cele 78 de aplicații au fost analizate de echipa de proiect și cei 16 care au îndeplinit criteriile de selecție s-au calificat în etapa următoare. Cei 16 participanți din proiect au vârste cuprinse între 16 şi 38 de ani, au specializări sau preocupări în diferite domenii geografie, istorie, hidrotehnică, informatică sau inginerie, având ca element comun pasiunea pentru cunoașterea şi descoperirea istoriei ascunse sub ape. Aceştia au fost împărţiţi în 4 grupe şi au efectuat activități de investigații acustice, scufundări și înregistrări video/foto în perimetrul marin situat în fața falezei Cazinoului din Constanța. De asemenea, au fost inițiati în prelucrarea informațiilor acustice, editarea înregistrărilor video/foto și au participat activ la elaborarea machetei 3D a amenajării portuare antice. Activitățile s-au efectuat de la bordul ambarcațiunii Club Marine Explorer, Jeannou Esteou 630.
„Pentru noi, a fost foarte important ca aceşti tineri implicaţi în proiect să înţeleagă cu adevărat istoria acestei zone şi, din acest motiv, echipa asociaţiei le-a prezentat contextul care se cunoaşte până în acest moment. În prezent, există câteva ipoteze cu privire la localizarea a acestei amenajări portuare a sitului arheologic, nu se cunosc dimensiunile, limitele sau modul de acces de pe mare, a ceea ce a reprezentat odată locul de formare și dezvoltarea urbei noastre. Singurele date legate de acestă temă au fost obținute în urmă cu mai bine de jumătate de secol de Constantin Scarlat, scafandru militar, care, în anii ’70 a localizat și a realizat, «La pas», schița vechiului port antic tomitan. Conform prospecțiunilor, portul antic grec, se află în prelungirea actualei peninsule constănțene, sub aplele mării, în fașa falezei Cazinoului constănțean. Un sector aflat la limita factorului distructiv natural și la limita intervențiilor umane“, spune Iulian Rusu, managerul proiectului Tomis Submers.
Într-una din activităţile de scufundare, a fost descoperită o ghiulea asemănătoare cu cele folosite de flotele engleze și franceze la mijlocul secolului al XIX-lea. „Descoperirea acestei ghiulele de către participanţii Tomis Submers este un moment important atât la nivelul proiectului, dar şi la nivel ştiinţific pentru istoria zonei vechii amplasări a portului antic. Astfel, exploratorii noştri au devenit, cu adevărat, martori la identificarea unor mărturii arheologice subacvatice“, adaugă Iulian Rusu.
În luna octombrie şi la începutul lunii noiembrie, au avut loc 16 activităţi de câte 2 ore în care exploratorii noştri au fost iniţiaţi, de data aceasta, în activităţi de introducere şi prelucrare a datelor din sonar şi generarea sonogramelor, dar şi realizarea unui material video documentar ce va însoți documentația cartografică la prezentările didactice, științifice și de popularizare a proiectului. Grupele de participanţi au procesat datele din sonar şi le-au transformat într-un mozaic 3D georeferenţiat, unde este poziţionat acvatoriul antic al Portului Tomis. Acest mozaic a fost prelucrat şi a stat la baza exportului fişierului pentru maşina de frezat numerică care a generat macheta 3D la scară a amenajării portuare. „Macheta s-a realizat prin frezare cu un dispozitiv tip CNC (Computer Numerical Control – mașină/unealtă cu comandă numerică) la dimensiunile 1050 X 1500 mm. Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a 8 ședințe la care au participat tinerii noştri. Materialul cartografic obținut, a fost încadrat pe coordonate geografice latitudine/longitudine și înregistrat video pe suport optic. Datele vor fi imprimate pe suport de hârtie cu descriere narativă a zonei, modul cum au fost obținute informațiile, dispozitivele utilizate și calibrarea lor, hărți batimetrice digitale. Aceleași documente se vor regăsi în format digital, pe suport optic, unde vor fi prezentate cele mai sugestive imagini subacvatice, cu mențiunea că acestea au fost obținute în urma derulării proiectului Tomis Submers“, declară coordonatorul Iulian Rusu.
Macheta va fi oferită Primăriei Municipiului Constanța, cu mențiunea amplasării sale în zona faleză Cazinou, iar replicile sale vor servi ca material didactic în cadrul prezentărilor care vor avea loc în două licee din municipiul Constanţa, la care vor participa un număr de aproximativ 120 de elevi.
„Explorarea subacvatică poate contribui semnificativ la îmbogățirea cunoștințelor noastre despre trecut, iar proiectul îşi propune punerea în valoare a anticei amenajări portuare într-un format digital și tridimensional la scară, precum și informarea factorilor decizionali locali, a operatorilor economici, a instituțiilor de învățământ sau de cercetare cu privire la starea de fapt a zonei submerse constănțene. Ne dorim aducerea plublicului cât mai aproape de mediul subacvatic pentru a beneficia de avantajele educative şi recreative ale unui acces responsabil şi inofensiv la patrimoniul cultural subacvatic în situ”, mai adaugă Iulian Rusu, managerul proiectului Tomis Submers.