UniCredit Tiriac Bank inaugureaza o noua serie de expozitii gazduite in sediul central prin care isi propune sa promoveze artisti de origine romana activi in anii ‘70 pe plan international.
Banca a dezvoltat Bulevardul Expozitiei 1F Project Space ca pe un spatiu propriu dedicat proiectelor de arta contemporana, situat in lobby-ul sediului central si adresat echipei si clientilor bancii, dar si publicului larg.
Prima expozitie, deschisa in intervalul 22 octombrie 2014 – 31 martie 2015, este dedicata lui Vincentiu Grigorescu, reprezentant al artei abstracte.
“Prin aceasta noua serie de expozitii, ne propunem sa recuperam artisti romani cu renume international, dar cvasi-necunoscuti autohton, ca strategie de rescriere a istoriei culturale. Demersul este mai degraba un stimulent, o provocare lansata publicului de arta contemporana dornic sa-si cunoasca reprezentantii apreciati in afara tarii mai mult decat in interiorul ei. Continuam astfel traditia grupului UniCredit, prin care intelegem sa ne implicam activ in multiplele aspecte ale vietii comunitatilor in care ne desfasuram activitatea, in cazul de fata in viata comunitatii de arta contemporana romaneasca”, a declarat Anca Nuta, director Identitate & Comunicare la UniCredit Tiriac Bank.
Initiativa este o incercare de re-scriere a numelui artistului in constiinta culturala autohtona, Vincentiu Grigorescu fiind aproape necunoscut publicului larg roman. In cadrul expozitiei, tanara artista Nona Inescu propune elemente grafice proprii, in dialog direct cu lucrarile prezentate.
Vincentiu Grigorescu si-a inceput cariera ca grafician de afise, postere si timbre. Artistul a fost martor al unor momente importante din istoria secolului trecut – al Doilea Razboi Mondial, instaurarea regimului comunist al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si dezvoltarea aceluiasi regim de catre Nicolae Ceausescu. Recunoasterea lucrarilor sale de pictura a venit devreme, iar Vincentiu Grigorescu a participat la expozitii colective la Haga in 1968, la Torino in 1969 si in Cuba. In 1972, artistul a renuntat la viata sa in Romania si a cerut azil politic in Italia. Stabilit in Milano si ulterior la Castelnuovo Magra, a continuat ceea ce incepuse: imersiunea in arta abstracta. Cu un interes vadit pentru spatialism, arte povera si constructivism, s-a integrat in grupul renumitilor avangardisti italieni activi in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Lucio Fontana, Alberto Burri, Enrico Castellani, Piero Manzoni au scris istoria artei.
Lucrarile sale fac parte din colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei, Galleria d’Arte Moderna Torino, F. von Thyssen, F. Wojda, F. Shakespeare, E. G. Robinson, W. Rogers, M. Pierborg, S. Brody, L. Pomini. (A.D.).