Fondurile alocate Romaniei din bugetul Uniunii Europene pe 2012 au fost de 3,44 miliarde de euro, in timp ce contributia tarii noastre la bugetul UE a fost anul trecut de 1,45 miliarde de euro, potrivit raportului final pe 2012 publicat recent de catre Comisia Europeana.
Acelasi raport arata ca 94% din suma totala de 135,6 miliarde euro care reprezinta bugetul UE pe 2012 a fost alocata unor beneficiari din intreaga Europa, cum ar fi cercetatorii, studentii, intreprinderile mici si mijlocii, orasele, regiunile si ONG-urile. Raportul arata, de asemenea, ca UE ramane lider mondial in materie de ajutor umanitar, oferind asistenta unui numar de peste 122 de milioane de persoane din peste 90 de tari din afara frontierelor Uniunii Europene.
In termeni absoluti, Polonia a fost destinatarul principal al fondurilor acordate de UE (urmata de Spania si Franta), beneficiind de 15,7 miliarde euro. Daca se raporteaza volumul finantarii UE la venitul national brut, Estonia este principalul beneficiar, fiind urmata de Letonia si Lituania.
Germania (urmata de Franta, Marea Britanie si Spania) a ramas beneficiarul principal al fondurilor UE in domenii precum cercetarea si inovarea; Polonia a beneficiat in cea mai mare masura de finantarea in materie de coeziune; Franta a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmata de Germania, Spania si Italia. Totodata, Olanda a fost beneficiarul principal in ceea ce priveste spatiul de libertate, securitate si justitie, in timp ce Italia, urmata de Belgia, se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste fondurile obtinute de la bugetul UE, in cadrul sectiunii dedicate „cetateniei”.
Raportul mai precizeaza ca Suedia, Danemarca si Germania sunt cei mai importanti contribuabili neti la bugetul UE. (A.D.)