Fundatia World Vision Romania a anuntat recent finalizarea Programului de Dezvoltare Comunitara desfasurat in satele din judetul Constanta. In judetul Constanta, programul de dezvoltare comunitara s-a derulat in 3 comunitati si a inceput la Cumpana, in ianuarie 2001, la Cobadin, in februarie 2002 si la Corbu, in martie 2003.
In Romania, programul de dezvoltare comunitara a inceput la Iasi, in anul 1997 si apoi s-a extins in judetele Constanta, Cluj, Dolj, Ialomita, Valcea si Vaslui. Pornind de la nevoile de baza ale copilului, programul a abordat sectorial procesul de transformare a comunitatii, prin proiecte care au vizat educatia, sanatatea, bunastarea economica a familiei, formarea spirituala si civica a cetatenilor.
Programul de Dezvoltare Comunitara este cel mai complex program derulat de organizatia World Vision International, in peste 100 de tari. Acesta se desfasoara pe o perioada indelungata de timp, uneori peste un deceniu, pentru ca isi propune sa schimbe mentalitatea oamenilor si sa transforme comunitatile in care acestia traiesc, printr-un parteneriat real si responsabil intre autoritatile locale, profesori, medici, preoti si membrii comunitatii.
Colaborarea si implicarea cetatenilor sunt singurele activitati umane capabile sa creeze un mediu propice dezvoltarii armonioase a copiilor, in care acestia sunt ocrotiti, protejati, sanatosi, educati pentru viata si sprijiniti sa se dezvolte la adevaratul lor potential. World Vision International lucreaza cu cele mai sarace comunitati rurale din lume, avand o experienta de peste 60 de ani in domeniul “dezvoltarii care transforma”.
Rolul programelor de dezvoltare comunitara este sa transforme comunitatile din mediul rural, sa intareasca spiritul comunitar si sa mobilizeze liderii formali si informali in identificarea de resurse proprii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta si obtinerea independentei financiare.
Proiectul de Dezvoltare Comunitara in cifre:
- 3 comune si 3 centre comunitare infiintate
- 3 centre de recuperare terapeutica infiintate
- 3 cantine sociale reabilitate si finantate
- 6 scoli reabilitate si 5 gradinite
- 9.364 de copii au participat la diverse proiecte si activitati
- 2.000 de copii sponsorizati
- 3.000 de copii au participat in tabere si excursii
- 12.105 copii si adulti care au participat la programe de sanatate
- 900 de copii sprijiniti direct cu alimente, haine, incaltaminte, rechizite…
- 700 de copii au mancat la cantinele sociale
- 13.565 adulti spijiniti
- 210 copii cu nevoi speciale au beneficiat de servicii specializate in centre de recuperare
- 610 adulti participanti la diverse cursuri
- 84 familii au primit solarii
- 530 voluntari (A.D.).