Locurile care pun cel mai mult in pericol siguranta copiilor nu sunt cele de care ne temem de obicei, este concluzia raportului “Fearing Wrong” (Frica de rau).
Studiul, realizat impreuna cu compania de cercetare de piata Ipsos Reid, arata ca oameni din toata lumea considera violenta ca fiind o problema frecventa, in crestere si insuficient raportata si, mai mult decat atat, invaluita in perceptii si interpretari distorsionate si, prin urmare, prea putin inteleasa.
“Violenta impotriva copiilor este cea mai raspandita, mai periculoasa si, in acelasi timp, cea mai tacuta atrocitate a vremurilor noastre”, afirma Kirsty Nowlan, Director de Politici Publice in cadrul World Vision.
Studiul, efectuat pe un esantion de 11.331 de persoane in varsta de peste 16 ani din peste 28 de tari, evidentiaza ca majoritatea celor intervievati (61%) considera ca “spatial public” (transportul in comun si orice alte tipuri de spatii publice) reprezinta locul in care copiii sunt expusi in cea mai mare masura diverselor tipuri de riscuri.
“Tragedia este ca ne inselam. Cel mai periculos loc din lume pentru majoritatea copiilor de pretutindeni este propria lor casa, adica exact locul care ar trebui sa fie cel mai sigur pentru ei”, a declarat Nowlan. “Dar cel mai alarmant aspect este ca marea majoritate a respondentilor – 79% – simt ca un numar covarsitor de cazuri de violenta impotriva copiilor nu sunt raportate, astfel incat dimensiunea reala a problemei, precum si posibilele solutii, sunt inca aproape necunoscute,” a afirmat Dr. Nowlan.
Raportul a fost lansat la Bruxelles pe 25 februarie 2015, in cadrul unui eveniment gazduit de europarlamentarul suedez Anna-Maria Corraza-Bildt.
“Rezultatele acestui studiu arata ca oamenii se asteapta ca guvernele si decidentii sa actioneze pentru a gasi solutii impotriva violentei impotriva copiilor. Ne aflam intr-un moment oportun. In mai putin de 9 luni, liderii mondiali se vor reuni in cadrul ONU la New York si vor finaliza negocierile pentru cadrul de actiune post 2015. Noul cadru global va determina prioritatile de dezvoltare internationala pentru urmatorii 15 ani, prin urmare violenta impotriva copiilor trebuie sa fie inclusa pe agenda dezbaterilor. Daca UE reuseste sa vorbeasca cu o singura voce pe aceasta tema, avem sanse ca violenta impotriva copiilor sa fie adresata la nivel global”, a declarat Deirdre de Burca, Director Advocacy World Vision Brussels si UE. (A.D.).