Fundatia World Vision Romania a marcat recent, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, incheierea proiectului „Atelierul de mestesuguri”, desfasurat in beneficiul comunitatilor rurale din Transilvania de Nord in perioada aprilie 2012 – martie 2014.
Proiectul „Atelierul de mestesuguri” a cuprins 60 de sate din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures si a fost conceput ca un pachet integrat de cursuri de calificare, servicii si instrumente menite sa sustina dezvoltarea mesterilor. In primul an de proiect, peste 200 de transilvaneni, mestesugari renumiti si iubitori ai traditiei, au dobandit calificare in tesatorie manuala si/sau competente de antreprenori.
Pentru a sprijini mesterii aflati la inceput de drum, in satul Dezmir din judetul Cluj, a fost amenajat un atelier dotat cu toate uneltele si materiale necesare, in care astazi mesterii isi impartasesc priceperea in tesut, pictura pe lemn si margelit. Concomitent, artizanii clujeni au fost ajutati sa infiinteze trei asociatii profesionale locale in comunitatile Sandulesti, Mera si Baisoara.
„Ne-am dorit sa inapoiem familiei din mediul rural una dintre valorile care tin de esenta satului romanesc – traditia mestesugurilor. Tinerii tind sa nu o ia in considerare ca optiune de viitor, nu pentru ca nu si-ar dori, ci pentru ca nu sunt stimulati sa o faca. Proiectul a readus mestesugurile in inima comunitatilor rurale si le-a dat un nou strai. Se poate trai din mestesugarit, atunci cand artistul popular dobandeste cunostintele si instrumentele care il ajuta sa se adapteze solicitarilor economiei: o perspectiva limpede asupra pietei artizanatului, abilitatea de a-si adapta marfurile cerintelor clientului, distributie diversificata si promovare continua. Artizanii care au participat la proiect au acum in atelierul lor si acest bagaj al <micului intreprinzator>”, a declarat managerul proiectului, Tünde Csata.
Pe parcursul anului 2013, 285 artisti populari au fost indrumati in dezvoltarea planurilor de afaceri in centrul regional inaugurat la Cluj – Napoca, iar 30 dintre ei au fost premiati pentru ideile lor. Premiile, in valoare de 180.000 de lei, au facut posibila crearea de noi ateliere sau renovarea celor care nu ofereau conditii adecvate.
Ultima faza a proiectului s-a axat pe crearea unor noi piete de desfacere si promovarea online a artizanilor. Astfel, 10 pensiuni din judetele Cluj, Salaj si Bistrita au gazduit iarna aceasta expozitii ale obiectelor lucrate de participantii la „Atelierul de mestesuguri”.
In ultimele trei luni ale anului 2013, peste 12.000 de oameni au ajuns sa cunoasca indeaproape arta populara transilvaneana, prin intermediul catalogului online www.targuldelasat.ro, lansat de World Vision Romania cu scopul de a creste vizibilitatea artizanilor in mediul online. (A.D.).