10 pui de urs au petrecut iarna la Centrul Ursus Pentru Reabilitarea Ursilor Orfani si au iesit cu bine din perioada de hibernare. Alti 13 pui de urs orfani, cu varste intre 3 si 4 luni, au fost adusi recent la Centrul coordonat de Leonardo Bereczky din 2003, care a salvat pana acum peste 60 de exemplare.
Avand varste apropiate, noii „locatari” se joaca, cresc impreuna si invata sa se descurce singuri. De exemplu, beau lapte din castron, nu dintr-un biberon, care ar implica interactiunea cu omul. Astfel, le cresc sansele de a se reintoarce in salbaticie, cand vor creste. Principala cauza pentru care ursii din Romania raman orfani este exploatarea forestiera, care deranjeaza grav barloagele. De multe ori, femelele de urs, speriate de zgomotul drujbelor, nu reusesc sa-si care ursii in spate ca sa se ascunda si atunci trebuie sa-I abandoneze. A doua cauza este vanatoarea, careia multe femele de urs ii cad prada.
Ursuletii de la Centrul pentru Reabilitare cresc intr-o retea de tarcuri ce se intinde pe 20 de hectare, in inima padurii, feriti de contactul uman. Un pui de urs petrece in medie doi ani in cadrul orfelinatului. Pe masura ce creste, trece in tarcuri tot mai mari, ultimul pas fiind libertatea.
Sustinerea Ursus contribuie la asigurarea resurselor necesare centrului: se refac tarcurile de reabilitare, se asigura hrana puilor de urs si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Centrului.
Sfarsitul verii, perioada cand fructele de padure, hrana lor preferata, rasar din abundenta, va fi momentul prielnic pentru ca 10 dintre ursuletii mai mari de la Centrul Ursus sa fie eliberati in salbaticie, adevarata lor casa.
Centrul Ursus Pentru Reabilitarea Ursilor Orfani este singurul loc care ofera o sansa reala de supravietuire puilor de urs orfani din Romania, reusind reintegrarea acestora in mediul lor natural.
WWF Romania si Ursus Breweries au demarat in 2013 un parteneriat de 3 ani, ce cuprinde doua obiective esentiale pentru supravietuirea ursului brun. Primul este cel de conservare, prin care WWF si Ursus se implica in protejarea speciei si a habitatului sau, padurea, iar cel de-al doilea este obiectivul de comunicare, prin care se intentioneaza cresterea nivelului de constientizare a importantei ursului brun si a padurii pentru Romania. (A.D.).