Asociatia CSR Nest a anuntat finalizarea proiectului “ACTIONariat pentru Comunitate!” derulat in perioada octombrie 2014 – august 2015. In proiect au fost implicate 21 de IMM-uri in activitatile si proiectele derulate de 6 ONG-uri din Bucuresti, cu scopul de a creste coeziunea intersectoriala in solutionarea nevoilor comunitatii din Capitala.
Obiectivul general al proiectului ”ACTIONariat pentru Comunitate!” a fost reprezentat de cultivarea implicarii responsabile in comunitate a managementului si angajatilor IMM-urilor din Bucuresti, pornind de la realitatile pietei locale de responsabilitate sociala corporativa (CSR) si de la gradul de implicare civica a IMM-urilor din Romania.
In cadrul proiectului ”ACTIONariat pentru Comunitate!” au fost identificate si selectate un numar de 50 de IMM-uri din diferite domenii de activitate, din toate cele sase sectoare ale Municipiului Bucuresti, care, in cadrul unor intalniri, au fost informate de catre echipa de proiect despre:
- Beneficiile implicarii civice si comunitare;
- Necesitatea unui comportament responsabil in societate (atat ca individ cat si ca entitate juridica);
- Prezentarea conceptului de responsabilitate sociala in randul IMM-urilor;
- Prezentarea conceputului de voluntariat in randul IMM-urilor;
- Adoptarea de politici responsabile in randul IMM-urilor.
Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului „ACTIONariat pentru Comunitate” a fost elaborarea de strategii de responsabilitate sociala pentru 21 de IMM-uri din cele 50 informate. Aceste strategii au fost adaptate in functie de specificul activitatii fiecarui IMM in parte.
Cele 21 de IMM-uri au fost implicate in activitatile si proiectele a 6 ONG-uri din Bucuresti, actionand in beneficiul comunitatii in care isi desfasoara activitatea prin diferite actiuni de voluntariat sau prin sponsorizari.
IMM-urile implicate sunt: New Kopel, Fabrica de Bere Buna Zaganu, Business Review, Nutrivita, Creativ Pro Design, Culori si Idei, Barotti International, Ensight Management Consulting, Hotel Cismigiu, Original Murano, Brightway, Interactivision, Ferma Verde, REI Finance Advisors, Ergo Print, Color Box, REI Facility, Safety First, Regus, Bee Works, Books Express.
Cele 6 ONG-uri partenere care au oferit posibilitatea implicarii IMM-urilor in 6 proiecte comunitare pe care le deruleaza in Municipiul Bucuresti in anul 2015 sunt: Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual, Organizatia Umanitara Concordia, Asociatia Young Initiative, Romanian Angel Appeal, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Filiala sector 6, Fundatia Nane.
Pe langa o strategie de CSR elaborata de consultantii Asociatiei CSR Nest si posibilitatea implicarii intr-un proiect civic dezvoltat de un ONG din Bucuresti, cele 21 de IMM-uri partenere au primit pentru o perioada de doi ani titlul de ”IMM Responsabil Social”. Acest titlu este un indicator de bonitate in domeniul implicarii sociale, avand un efect pe termen lung de crestere a competitivitatii pe piata, dar si un impact semnificativ asupra obiectivelor de dezvoltare durabila stabilite prin Strategia „Europe 2020” si asumate de Romania.
”Proiectul <ACTIONariat pentru Comunitate!> a fost o adevarata provocare pentru organizatia noastra pentru ca ne-am asumat un rol foarte important de a aduce IMM-urile mai aproape de dezideratul de implicare in proiecte sociale. Intr-o perioada in care IMM-urile sunt concentrate pe cresterea cifrei de afaceri si pe mentinerea cotei de piata, este greu sa faci efortul de a le opri si de a le face sa inteleaga ca pot face <profit pentru oameni> , actionand spre binele comunitatii din care fac parte. Multumim IMM-urilor care au inteles si s-au alaturat misiunii proiectului nostru, precum si ONG-urilor partenere care au sprijinit buna desfasurare a activitatilor”, spune Sergiu Sebesi, presedintele Asociatiei CSR Nest si coordonatorul de proiect.
Proiectul, in valoare de 62.600 lei a fost realizat in proportie de 88,82% cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. (A.D.).