Printr-o aplicatie mobila integrata, dezvoltata in cadrul proiectului „Connecting for children with autism”, 300 de copii cu autism din Bucuresti, Ilfov si Suceava vor fi monitorizati in timp real pe durata terapiei si a procesului de recuperare, ceea ce va permite integrarea lor mai usoara in sistemul educational.
Planificata sa se deruleze pe o perioada de un an, pana in iunie 2018, initiativa a fost lansata de Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata – ATCA si Asociatia New Odyssey si este cofinantata de Fundatia Vodafone Romania, cu aproximativ 320.000 de lei, prin programul Connecting for Good 2017. Bugetul total al proiectului este de aproape 600.000 de lei.
Solutia mobila va permite conectarea permanenta a membrilor echipei implicate in terapia si recuperarea copiilor, echipa formata din medic, psiholog, asistent social, parinte si educator, cu scopul de a facilita monitorizarea continua a evolutiei micilor pacienti. Prin intermediul noului sistem, acestia vor avea acces in orice moment la date de interes medical, social, terapeutic si educativ, pentru o imagine de ansamblu asupra stadiului de dezvoltare a copilului. Monitorizarea prin intermediul acestei solutii mobile va permite astfel elaborarea unui plan de interventie adaptat exact la nevoile micutilor.
In dezvoltarea solutiei, care va integra doua componente software, vor fi implicati, pe langa echipa de programatori, patru psihoterapeuti cu experienta in lucrul cu copiii diagnosticati cu tulburare din spectrul autismului. Cei 300 de copii se afla in prezent in grija a opt centre speciale apartinand asociatiilor partenere, ei fiind primii beneficiari ai noii solutii. De asemenea, 70 de psihoterapeuti din aceste centre vor folosi aplicatia mobila in procesul de terapie, inlocuind astfel folosirea fiselor de evidenta pe suport de hartie si scurtand timpul alocat intocmirii rapoartelor de progres. Dupa incheierea proiectului, implementarea solutiei va fi extinsa la nivelul intregii tari. (A.D.).