Asociatia Civicum Voluntaris anunta finalizarea proiectului CIVI-MATECA, ocazie cu care a avut loc festivitatea de premiere a celor mai bune filme de scurt metraj pe tematici de educatie civica, realizate de elevii inclusi in proiect.
“CIVI-MATECA” este castigatorul din orasul Constanta al programului de responsabilitate sociala HEINEKEN pentru Comunitati, editia 2014, dezvoltat de HEINEKEN in parteneriat cu Asociatia CSR Nest. Pentru acest proiect, Asociatia Civicum Voluntaris a primit un grant in valoare de 80.000 lei.
GALA Civi-Mateca a fost momentul care incununeaza munca si abilitatile unui numar de 430 de elevi din judetul Constanta, cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani, care au raspuns provocarii de a realiza filme de scurt metraj pe tematici de educatie civica in cadrul concursului lansat anul trecut, ca parte din proiectul “CIVI-MATECA”. In proiect s-au inscris 52 de unitati de invatamant si au fost realizate 107 filme de scurt metraj. Juriul a selectat cele mai bune filme si a nominalizat 30 dintre ele. In cadrul Galei au fost desemnati castigatorii celor 10 premii prevazute in regulamentul competitiei, cat si a premiilor speciale, acordate suplimentar.
Fiecare echipa de elevi a fost compusa din patru membri, care au imbracat haina de regizori, actori, scenaristi, cameramani sau editori. Au fost nominalizate cate trei filme pe fiecare an de studiu, dintre care au fost anuntati, in cadrul Galei Civi-Mateca, castigatorii. Pe langa cele 8 premii corespunzatoare celor 8 ani de studiu din clasele V – XII, s-au mai acordat: “Premiul de originalitate”, oferit de juriu, “Premiul de popularitate”, decis prin vot public pe site-ul proiectului si 3 premii speciale, respectiv “Premiul de interpretare”, premiul “Tinerete si Optimism” si “Premiul Juriului – Trofeul Civi-Mateca”.
Proiectul ”CIVI–MATECA” a avut ca obiectiv contributia la educarea civica a noilor generatii de elevi de gimnaziu si liceu din municipiul Constanta si din alte 8 localitati limitrofe aflate pe o raza de 15 km. in jurul orasului Constanta, prin incurajarea utilizarii noii tehnologii (aparate foto digitale, telefoane mobile, tablete, computere/laptopuri, camere video) si directionarea folosirii acestor gadget-uri, in sens pozitiv, pentru dezvoltarea creativitatii, a spiritului de echipa, cu finalitate educationala.
Elevii din Constanta, Agigea, Cumpana, Eforie, Lumina, Navodari, Ovidiu, Techirghiol si Valu Lui Traian au surprins in filmele lor probleme reale ale comunitatilor, unele echipe incercand sa ofere chiar si solutii, implicarea lor dand plus valoare proiectului. Acestia au primit cu entuziasm proiectul, considerand realizarea filmelor drept o experienta noua, provocatoare, un motiv de a inter relationa la nivel de echipa, de scoala, de colectivitate.
”Generatia Click nu s-a dezmintit! Elevi de numai 11 ani au scris scenarii, au filmat, au facut montaj de film cu programe specializate si au reusit sa transmita mesaje clare, cursive si educative. Temele filmelor au atins subiecte precum protectia mediului, protectia animalelor fara stapan, drepturile copilului, drepturile omului, violenta domestica, violenta in scoli, consumul de droguri, toleranta, lipsa respectului, prietenia, utilizarea mediului virtual in detrimentul vietii reale, problemele copiilor cu nevoi speciale si ale batranilor”, declara Isabela Stefan – Iorga, coordonator de proiect.
In cadrul proiectului “CIVI-MATECA”, pe langa concursul de scurt metraje realizate integral de catre elevi, a avut loc si o caravana itineranta de proiectii gratuite a filmelor in scolile inscrise in proiect. Elevii au avut, de asemenea, posibilitatea de a-si viziona filmele intr-o ambianta speciala, in de sala de cinema pusa la dispozitie de catre CityPlex Tomis Mall.
Filmele se pot viziona integral pe site-ul proiectului: http://civi-mateca.ro/concurs-civi-mateca/echipe/.