69 dintre primele 100 de companii din Romania ordonate in functie de venit (N100) raporteaza in prezent cu privire la dezvoltarea durabila, fie intr-un raport local, fie prin furnizarea de informatii pentru un raport de responsabilitate corporativa (RC) de grup.
Aceasta reprezinta o crestere de 27% fata de anul 2011 cand 54 de companii din acelasi esalon au realizat raportari de responsabilitate corporativa. Aceasta este concluzia studiului despre responsabilitatea corporativa dat publicitatii recent de KPMG.
Principalul motiv pentru acest progres este reprezentat de faptul ca un numar tot mai mare de companii romanesti furnizeaza informatii pentru rapoarte de responsabilitate de grup.
Rezultatele studiului evidentiaza diferenta dintre companiile multinationale care au operatiuni in Romania, mai active cu privire la raportarea in domeniul responsabilitatii corporative si companiile cu capital 100% romanesc, mai putin preocupate de publicarea voluntara a informatiilor non-financiare. Astfel, conform studiului, 33 de companii locale raporteaza informatii cu privire la performanta lor in domeniul dezvoltarii durabile, fie intr-un raport de RC separat, fie sub forma unei sectiuni din raportul anual.
“Companiile romanesti care sunt reticente in ceea ce priveste raportarea in domeniul dezvoltarii durabile vor trebui sa-si reconsidere pozitia, deoarece aceste rapoarte sunt acum obligatorii in 10 din cele mai importante economii mondiale si este de asteptat sa devina obligatorii in toate tarile UE. In conformitate cu propunerile actuale la nivel European, raportarea in domeniul RC va deveni o obligatie legala pentru companiile mari (al caror numar de angajati depaseste 500 sau a caror balanta depaseste 20 de milioane de Euro sau cu o cifra de afaceri neta mai mare de 40 de milioane de Euro). De asemenea, un numar tot mai mare de burse de valori au conditii de listare care includ raportari privind impactul asupra mediului si guvernanta companiilor”, a declarat Serban Toader, Senior Partner al KPMG Romania.
Sursele de informare pentru studiul din Romania au constat in date publice privind cele mai recente rapoarte de dezvoltare durabila ale companiilor analizate, informatii din rapoartele anuale, precum si in informatii online/rapoarte de responsabilitate corporativa interactive, referitoare la anul 2012 sau 2011. Mai multe detalii la www.kpmg.com/crrsurvey (A.D.).