57 de elevi gorjeni care se pregătesc să devină constructori și electricieni au fost prezenți în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei între 5 și 11 august și au realizat un proiect final inedit, sub coordonarea mentorilor seriei – arhitecții Ina German (Zest) și Zoran Popovici (Edukube).
Elevii participanți au demonstrat că un meseriaș face lucrurile #DeMeserieNuDeMântuială și au construit un ansamblu modular de mobilier urban de interior, StudyMobil, amplasat în interiorul Coresi Shopping Resort din Brașov, pentru a fi folosit ca zonă de studiu și relaxare.
Pe parcursul săptămânii petrecute în tabără, elevii din școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj au participat la cursuri de dezvoltare personală și profesională, pentru a se pregăti pentru viitorul lor parcurs profesional în domeniile alese. Atelierele de devoltare profesională au avut loc în Parcul de Frânghii de la Băile Tușnad, coordonat de trainerii de la Fundația Noi Orizonturi. Astfel, elevii s-au bucurat de experiențe noi în natură și au învățat prin activități interactive despre lucru în echipă și comunicare. De asemenea, au beneficiat de ateliere dedicate dezvoltării spiritului antreprenorial și creșterii angajabilității.
În plus, în cadrul atelierelor practice din Tabăra Meseriașilor, mentorii i-au pregătit pe elevii participanți să devină viitori meseriași și i-au coordonat în realizarea proiectului de absolvire al seriei – un ansamblu modular compus din piese de mobilier urban, denumit StudyMobil și amplasat în interiorul Coresi Shopping Resort. Elevii au lucrat timp de trei zile la construirea acestuia.
De asemenea, la finalul celei de-a doua săptămâni de Tabără au fost selectaţi cei mai pricepuți 10 viitori meseriași, care vor primi lunar o bursă de studiu în valoare de 500 de lei, pe parcursul anului școlar 2018-2019.
La rândul lor, cei 10 profesori prezenți în Tabără Meseriașilor, în seria dedicată electricienilor și constructorilor, au participat la cursuri de scriere de proiect şi management de proiect, în care au învățat cum să își îmbunătățească proiectele propuse pentru dezvoltarea învățământului profesional, respectiv la cursuri care vizează dezvoltarea profesională. În luna septembrie, cele mai bune proiecte vor primi finanțare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro.
Anul acesta, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei sunt pregătiți anul acesta aproape 240 de elevi din 23 de școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj. Domeniile vizate sunt: mecanică, electric, electronică și automatizări, electromecanică, turism și alimentație, construcții, instalații și lucrări publice. (A.D.).