Fondul Stiintescu, aflat la editia pilot, finanteaza opt proiecte ale profesorilor de gimnaziu care si-au propus sa stimuleze pasiunea elevilor pentru stiintele exacte. Suma totala a finantarilor este de 119.989 lei.
Castigatorii au fost selectati de un juriu independent, format din persoane cu experienta in diverse domenii corelate cu stiintele exacte. Competitia de proiecte s-a adresat profesorilor de matematica, fizica, chimie, biologie si informatica din sectoarele 2, 3, 4 si 6 din Bucuresti si a oferit finantari in valoare totala de 120.000 de lei.
Fondul Stiintescu este un fond de finantare dezvoltat in parteneriat de BRD – Groupe Société Générale, Romanian-American Foundation si Fundatia Comunitara Bucuresti si este sprijinit de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Programul de finantare si-a propus sa caute profesori cu idei de predare a disciplinei lor care sa implice activ elevii si care sa inspire alti profesori.
Proiectele castigatoare sunt:
- Studiul online al vietii pasarilor – işi propune construirea unei case pentru pasari, care va transmite live pe Internet imagini din interior (diurne şi nocturne) pentru studiul şi observarea elementelor cheie din viaţa pasarilor din Bucureşti. Proiectul este coordonat de Cristina Pacurar, profesor de biologie de la Scoala Gimnaziala “Petre Ghelmez”.
- Pietre pretioase si semipretioase – realizarea unei enciclopedii care va cuprinde aspecte din tratarea transdisciplinara a subiectului pietrelor pretioase si semipretioase, dar si dezvoltarea unor competente artistice. Proiectul este coordonat de Madalina Craciunescu, profesor de chimie de la Scoala Gimnaziala “Petre Ghelmez”.
- Apa si importanta ei – isi propune sa familiarizeze elevii cu importanta apei, proprietatile ei dar si cu informatii despre poluare. Copiii vor invata interactiv prin vizite de documentare la statii de captare si statii de epurare a apelor reziduale si laboratoare de cercetare din diferite institutii. Proiectul este coordonat de Gabriela Nicolae, profesor de fizica la Scoala Gimnaziala nr. 97.
- Studiul instrumental al astronomiei – presupune dotarea cercului de astronomie al şcolii cu un telescop newtonian şi planetarium şcolar, care sa faciliteze studierea astronomiei prin observaţii de zi si de noapte dar şi prin exerciţii practice. Proiectul este coordonat de Maria Andon, profesor de matematica la Şcoala Gimnaziala “Petre Ghelmez”.
- Sa exploram lumea din jurul nostru! – dezvoltarea unui cerc interdisciplinar de stiinte, in care elevii din clasele gimnaziale sa lucreze impreuna, sa investigheze si sa descopere tainele fenomenelor care alcatuiesc lumea in care ei traiesc. Proiectul este coordonat de Oana Ghimbas, profesor de fizica, de la Scoala Gimnaziala “Emil Racovita”.
- Lumina care ne ”lumineaza”! – presupune intelegerea prin experimente a conceptelor de baza legate de lumina. Proiectul este coordonat de Gabriela Niculescu, profesor de matematica la Scoala Gimnaziala nr. 190.
- Targ de stiinta – va antrena elevi in experimente de stiinta si prezentarea acestora catre publicul larg. De-a lungul ultimelor doua luni de scoala, elevii vor pregati experimente/proiecte bazate pe ideile proprii. Ei vor lucra in echipe si vor fi stimulati sa isi duca munca la bun sfarsit si sa o prezinte timp de doua zile de Targ realizate in curtea scolii in prezenta parintilor si a invitatilor. Proiectul este coordonat de Anca Bontas, profesor de biologie la Scoala Gimnaziala nr. 20.
- Calypso – un club de stiinta care se va desfasura in perioada de vara si isi propune sa mentina contactul elevilor de gimnaziu cu scoala si sa le ofere alternativa la lipsa de activitate de-a lungul vacantei mari. Proiectul va fi coordonat Anca Bontas, profesor de biologie, Scoala Gimnaziala nr. 20.
Proiectele castigatoare vor putea fi puse in practica in perioada 30 aprilie – 31 iulie 2015. Propunerile de proiecte au putut fi aplicate intre 20 februarie si 23 martie 2015, ora 23:59 sub forma un formular online, disponibil pe www.bucuresti.stiintescu.ro.
Din juriu au facut parte: Cosmina Frincu, CSR and Sponsorship Manager la BRD – Groupe Societe Generale; Suzana Dobre, director de program pentru initiative educationale la Romanian American Foundation; Elena Stefan, inspector scolar pentru educatia permanenta, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti; Alex Marinescu, Head of Operations, Electronic Arts Romania; Octavian Micu, Cercetator Stiintific III, Institutul de Stiinte Spatiale si Sorin Badea, realizator al emisiunii “Sound of science”, Radio Gold FM. (A.D.).