Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si Raiffeisen Bank aduc impreuna copiii si varsticii in centre after-school intergenerationale printr-un efort al intregii comunitati.
Proiectul “Generatii – centrul comunitatii” se dezvolta in centre educationale de tip afterschool in sprijinul comunitatilor din Bucuresti – sectorul 6 (Centrul “Generatii), Urlati (Fundatia Bucuria Ajutorului – „Centrul Sfantul Stelian”), Tarnaveni (Fundatia Buckner), Sfantu-Gheorghe (Fundatia Crestina Diakonia – „Centrul pentru copii ce provin din familii aflate ȋn dificultate”) si Alba-Iulia (Asociatia Filantropia Ortodoxa – „Centrul educational Sf. Nicolae”).
Fiecare centru aduce impreuna persoane apartinand mai multor generatii si devine cadrul in care voluntarii varstnici si copiii proveniti din familii sarace socializeaza, invata lucruri noi, se ajuta reciproc si primesc sprijin pentru a continua scoala. Proiectul “Generatii – centrul comunitatii” este realizat cu sprijinul Fundatiilor Comunitare din Bucuresti, Ploiesti, Covasna, Mures si Alba.
Fundatiile comunitare sunt organizatii locale care dezvolta filantropia, initiativa si spiritul comunitar si au rolul de a le oferi acestor centre intergenerationale sprijin in strangerea fondurilor necesare pentru a fi sustenabile. In felul acesta, proiectul creeaza o legatura durabila intre centrele educationale si comunitatea unde acestea isi desfasoara activitatea.
“Am pornit proiectul “Generatii – centrul comunitatii” de la nevoia de oferi educatia ca sansa la un viitor pentru copiii crescuti intr-o familie cu probleme sociale. Cel mai adesea ei au rezultate scolare nesatisfacatoare inca din primul an de scoala. Raman cu invatarea in urma colegilor, acasa nu au de obicei niciun sprijin la lectii, isi pierd stima de sine si in scurt timp devine imposibil sa mai poata recupera decalajul scolar. Este nevoie de sprijinul comunitatii pentru a raspunde la nevoile acestor copii si a le oferi atat suportul necesar pentru a face fata la scoala, cat si educatia alternativa si modele pentru o integrare armoniosa in societate. Acest proiect combina profesionalismul personalului angajat in centrele educationale cu munca voluntarilor tineri si modelele sanatoase oferite de voluntarii varstnici”, spune Mugurel Margarit Enescu, director executiv al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.
Schimbul de valori si cunostinte intre generatii aduce un plus extraordinar tuturor celor implicati. Copiii beneficiaza de modele respectabile si de insusirea unor comportamente sociale pe care familiile lor nu le pot asigura. Inconjurati de energia, vitalitatea si afectiunea copiilor, varstnicii se simt mai putin singuri si marginalizati de cei din jur, isi gasesc utilitatea si isi recapata respectul de sine si pofta de viata prin participarea la diferite activitati in orele de voluntariat saptamanal oferite copiilor si tinerilor din orasul lor.
„Proiectul acesta readuce in atentia publica o resursa pe care o ignoram adesea: experienta de viata si cunostintele varstnicilor. Intelepciunea populara spune ca cine nu are batrani, sa-si cumpere. Or ei daruiesc copiilor beneficiari ai proiectului o parte din viata lor si primesc in schimb recunoastere si bucurie. Este o modalitate excelenta de a reface coeziunea sociala in comunitatile unde se desfasoara proiectul”, spune Corina Vasile, director de comunicare si relatii publice al Raiffeisen Bank.
Prin intermediul acestui proiect, un numar de 150 copii de scoala primara si gimnaziala, proveniti din familii sarace, cu varsta cuprinsa ȋntre 6 si 16 ani, din Bucuresti, Urlati, Sfantu-Gheorghe, Tarnaveni si Alba-Iulia primesc ajutor la materiile unde intampina probleme, isi fac temele intr-un program after-school, castiga incredere in propriile forte si reusesc sa-si imbunatateasca rezultatele scolare si sa se integreze social cu ajutorul voluntarilor seniori. (A.D.).