Fundația BricoDépôt a încheiat etapa de evaluare a proiectelor înscrise la cea de-a patra ediție a campaniei de finanțare „Casele bune schimbă vieți”.
Șapte proiecte, cu două mai mult decât anul trecut, vor primi finanțare în valoare totală de 420.000 de lei. Fondurile sunt destinate îmbunătățirii condițiilor de locuit sau de învățare din comunități vulnerabile sprijinite de diferite organizații, iar câștigătorii acestei ediții sunt: Fundația pentru Copii Ronald McDonald, Asociația Bookland, Hospice Casa Speranței, Asociația Something New, Love Light Romania, SOS Satele Copiilor, Asociația NIA.
„Casele bune schimbă vieți. Este un lucru incontestabil, pe care l-am văzut de la debutul campaniei noastre. Iar acum, ne bucurăm să vedem că ele schimbă tot mai multe vieți, datorită parteneriatelor cu organizațiile nonguvernamentale, care se angajează să asigure condiții optime de trai cât mai multor beneficiari. Anul acesta proiectele pe care le finanțăm prin intermediul campaniei „Casele bune schimbă vieți” vizează trei paliere: lucrări de renovare, construcție de la zero, precum și soluții pentru energie sustenabilă, direcție care devine tot mai importantă”. Prin investițiile noastre an de an, ne dorim să asigurăm fiecărei familii un cămin sigur și un mediu sănătos, pe termen lung”, declară Adela Smeu, CEO Brico Dépôt România.
11.174 de beneficiari, direcți și indirecți, susținuți prin cea de-a patra ediție a campaniei „Casele bune schimbă vieți”
Juriul, format din echipa Fundației BricoDépôt și membri ai boardului Brico Dépôt România, a selectat proiectele câștigătoare bazându-se pe principii de transparență și echitate și luând în considerare: relevanța proiectelor față de obiectivele campaniei de finanțare, urgența nevoilor prezentate, impactul proiectelor în comunitățile defavorizate, dar și gradul de vulnerabilitate a comunităților cărora se adresează.
Cele șapte proiecte câștigătoare sunt:
- Fundația pentru Copii Ronald McDonald cu proiectul „Adoptă o Cameră în Centrul pentru situații de urgență Ronald McDonald din Timișoara”. Timp de un an, Fundația BricoDépôt va asigura cazare pentru familiile copiilor internați, mese calde și pachete de bun venit cu produse de primă necesitate, precum și servicii de asistență socială, consiliere psihologică, conectare și asistență juridică în situații de criză pentru familiile pacienților.
- Asociația Bookland pentru un proiect de renovare a 10 școli din mediul rural din 9 județe ale țării: Alba Iulia, Bihor, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Teleorman și Timiș, în scopul reducerii abandonului școlar din mediul rural, oferindu-le elevilor șansa la o educație de calitate în clădiri sigure, moderne și prietenoase.
- Hospice Casa Speranței pentru proiectul de renovarea a clădirii anexă a Unității principale a Centrului medico-social din Adunații Copăceni, județul Giurgiu, unde echipa multidisciplinară HOSPICE Adunații Copăceni asigură servicii specializate de îngrijiri paliative pentru copiii cu limitare de viață și boli amenințătoare de viață (afecțiuni oncologice, boli cronice, progresive sau rare), precum și pentru familiile acestora.
- Organizația Creștina Something New pentru proiectul de renovare a Centrului de Zi din Dezimir, județul Cluj, dedicat sprijinirii educației copiilor din opt comunități rurale din proximitate (Sânnicoară, Pata, Sub Coastă, Apahida, Cămpenești, Cartier Someșeni, Satul Jac). Aici copiii vor beneficia de educație și ajutor la teme pentru a preveni abandonul și a îmbunătăți performanțele școlare, acces la materiale și resurse educaționale, mese calde și ajutor în alimente și bunuri esențiale pentru familiile beneficiare.
- Love Light Romania pentru facilitarea obținerii autonomiei energetice a Centrului Sanctuar din Mediaș, județul Sibiu, prin echiparea cu panouri foto-voltaice. Centrul funcționează 24/7 și oferă persoanelor care părăsesc instituțiile de ocrotire ale statului cazare pe termen lung, mese calde, integrare socială, deprinderi pentru a duce o viață independentă, precum și sprijin și consiliere vocațională.
- SOS Satele Copiilor pentru renovarea a 7 case individuale și amenajarea spațiului educațional care deservește 100 de familii vulnerabile din opt comunități din Agnita, județul Sibiu. Beneficiarii fac parte din programul SOS de prevenire a separării copiilor de părinți și vor beneficia de suport pentru întărirea familiei, de condiții decente și sigure de trai, precum și de acces la educație. De asemenea, șapte familii vor primi ajutor pentru renovarea locuințelor.
- Asociația NIA pentru construcția și amenajarea de la zero a primului Campus Social pentru adulți și adolescenți cu autism sever și alte dizabilități neuro-psihiatrice. Campusul va cuprinde: zona rezidențială, zona de terapii (inclusiv fizioterapie), cabinete medicale, cantină, fermă, grădină și va asigura: cazare cu îngrijire specializată pe termen scurt, mediu și lung pentru beneficiari, îngrijire specializată și terapii, sprijin psihologic, medical, social, moral și material în vederea adaptării la condițiile speciale de viață și, totodată, în vederea integrării în mediul social.
Proiectele vor fi implementate în 11 județe din țară: Alba, Bihor, Cluj-Napoca, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș.
„Suntem bucuroși că am ajuns la cea de-a patra ediție a campaniei Casele bune schimbă vieți, prin care susținem proiectele de îmbunătățire a condițiilor de locuit, a calității și a siguranței vieții, ȋn comunități dezavantajate. De la începutul programului, observăm la fiecare ediție o creștere a gradului de diversitate, relevanță și calitate a proiectelor depuse și un interes tot mai mare din partea organizațiilor nonguvernamentale de a se implica. Investițiile de anul acesta sunt orientate atât către case individuale, cât și către spitale, spații educaționale sau centre comunitare, proiecte prin care, alături de partenerii noștri, ne propunem să contribuim la o schimbare pozitivă în comunitate”, spune Cătălin Mazilu, Director Operaţiuni, Brico Dépôt România şi Membru ȋn Consiliul Director al Fundaţiei BricoDépôt.
De la debutul campaniei „Casele bune schimbă vieți”, Brico Dépôt și Fundația BricoDépôt au alocat peste 1.270.000 de lei în bani și materiale de construcții și au sprijinit peste 22.424 de beneficiari direcți și indirecți. Astfel, Fundația BricoDépôt România își continuă misiunea de a susține proiectele de îmbunătățire a condițiilor de locuit, a calității și a siguranței vieții, ȋn comunități dezavantajate din Romȃnia.
Regulamentul complet al campaniei, criteriile de acordare a finanțărilor şi mai multe detalii despre proiectele selectate pot fi consultate pe website-ul oficial al Brico Depôt, în secțiunea dedicată Fundației BricoDépôt.