Fundatia eMAG lanseaza programul Bursa pentru scoala din rural, destinat organizarii de programe afterschool in scolile din comunitatile rurale.
Programul va debuta cu un proiect pilot in anul scolar 2016-2017 in cinci comunitati din cinci judete si isi propune sa sprijine elevii de la sate cu rezultate slabe la invatatura sa nu abandoneze scoala si sa ii ajute sa promoveze examenul de capacitate. Proiectul face parte din programul Noua ne pasa al Fundatiei eMAG şi este implementat cu sprijinul Flanco.
Primele cinci scoli din comunitatile rurale incluse in proiectul pilot sunt din judetele Prahova, Constanta, Neamt, Buzau si Teleorman. Bursa pentru şcoala din rural este dedicata elevilor din clasele I-VIII.
In prezent, 31,2% dintre elevii de la sat nu promoveaza examenul de capacitate, iar rata abandonului scolar este de 1,5 ori mai mare decat la oras. „Prin programul Bursa pentru scoala din rural, ne dorim sa participam la reducerea ratei abandonului scolar sub 10% in comunitatile rurale si sa ii ajutam pe elevi sa acumuleze cunostintele necesare pentru promovarea examenului de capacitate cu medie peste 6,” spune Tudor Vlad, preşedintele Fundatiei eMAG.
Alaturi de sprijinul pentru pregatirea teoretica, in cadrul programelor de afterschool vor fi asigurate copiilor participanti o gustare sau o masa calda si servicii de consiliere si dezvoltare personala.
Bursa pentru scoala din rural este un program de invatare remediala si vine in completarea programului scolar obligatoriu, oferind oportunitati pentru consolidarea competentelor dobandite de copii la scoala.
In cadrul programelor de afterschool, profesorii vor organiza grupe de invatare asistata pentru elevii participanti si, colaborand cu ceilalti actori din comunitate, vor interveni si pentru rezolvarea altor probleme cu care se confrunta elevii, precum: lipsa rechizitelor si a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de baza, lipsa consilierii de orientare in cariera. Cadrele didactice implicate vor fi recompensate pentru munca depusa.
Pentru a participa la acest program, reprezentantii scolilor din mediul rural trebuie sa aplice pentru un grant in valoare de 7.600 de euro pe an, iar proiectele finantate vor fi acele care se concentraza pe rezvolarea problemelor specifice legate de reducerea ratei abandonului scolar si imbunatatirea performantei scolare prin:
- Asigurarea sprijinului copiilor in recuperarea cunostintelor
- Sprijin in pregatirea temelor
- Dezvoltarea abilitatilor de citire si invatare ale acestora
- Monitorizarea prezentei scolare si incurajarea participarii la cursuri
- Cresterea implicarii parintilor in procesul educational şi in relatia cu şcoala
- Furnizarea de servicii de consiliere si dezvoltare personala prin activitati de educatie nonformala
- Asigurarea de materiale educationale in cadrul programului afterschool
Aplicatiile sunt deschise scolilor din cele 5 judete pana pe 4 iulie si se depun online la http://nouanepasa.ro/aplicatii.
In prezent, 4 din 10 copii din mediul rural au note sub 5 la matematica si 2 din 10 copii au note sub 5 la limba romana la evaluarile nationale. Lipsa resurselor materiale si rezultatele scolare foarte slabe sunt principalele cauze pentru abandonul scolar. De asemenea, in mediul rural, rata saraciei este de 3 ori mai mare decat in mediul urban. (A.D.).