Fundația Vodafone România a lansat „Școala din valiză”, un nou proiect național în domeniul educației, care integrează tehnologia de ultimă oră în procesul de predare, pentru îmbunătățirea prezenței și a rezultatelor școlare ale elevilor, precum și pentru îmbunătățirea suportului didactic oferit profesorilor.
Proiectul folosește un concept inovator bazat pe un set complet de echipamente IT grupate într-o valiză (de unde și numele proiectului) special creată pentru a permite organizarea, în doar câteva minute, a unei săli de clasă digitale, în orice loc, inclusiv în zonele izolate. Fundația Vodafone România acordă pentru noul proiect o finanțare de 420.000 de euro, în cadrul programului Connecting for Good. „Școala din valiză” este implementat în parteneriat cu Fundația World Vision România.
Procesul de predare adaptat pentru „Școala din valiză” folosește, de asemenea, materiale digitale moderne, integrate într-o platformă de e-learning dedicată, precum și metode interactive adaptate la nevoile actuale ale elevilor. Proiectul este implementat pe perioada anului școlar 2018-2019, în 10 școli din comunități rurale defavorizate aflate în județele Cluj, Brașov, Vâlcea, Olt, Dolj, Ilfov, Ialomița, Constanța, Vaslui și Iași. Numărul total al elevilor care vor beneficia de suportul proiectului este estimat la 5.000.
„Ne bucurăm să lansăm la această ediție aniversară a Galei un nou proiect strategic, care propune o soluție pentru una dintre cele mai mari probleme identificate în domeniul educației: accesul copiilor din comunitățile defavorizate la un proces educațional de calitate. Este un nou exemplu de proiect care folosește tehnologia pentru a îmbunătăți viața oamenilor din aceste comunități”, declară Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
Materialele folosite în procesul de predare vor acoperi disciplinele limba română și matematică, incluse în programul pentru examenul de admitere la liceu. Conținutul acestora are la bază curricula națională pentru clasele I-VIII, aprobată de Ministerul Educației Naționale. Fiecare dintre cele 10 valize cu echipamente, câte una pentru fiecare dintre școlile incluse în proiect, conține un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un proiector, un sistem audio, o soluție de încărcare a echipamentelor încorporată, un router wi-fi încorporat și un modem 4G. Tabletele se pot conecta la laptop, permițând cadrelor didactice să pună la dispoziția elevilor conținutul educațional și aplicațiile.
Proiectul include o serie de sesiuni de pregătire pentru profesori, în care aceștia se vor familiariza cu soluțiile IT puse la dispoziție și cu metodele didactice moderne adaptate la nevoile actuale ale copiilor. Platforma online dedicată integrează instrumente de management al procesului de învățare care le vor permite profesorilor să-și creeze și să-și gestioneze lecțiile, să monitorizeze și să evalueze rezultatele elevilor. Pentru „Școala din valiză”, Fundația Vodafone România va mobiliza o echipă de peste 200 de voluntari.
Anual, Gala Fundației Vodafone România recunoaște contribuția deosebită a ONG-urilor partenere și a echipelor de voluntari în programele fundației, prin intermediul unor premii acordate pentru proiectele și echipele de voluntari care s-au remarcat în 2018anul respectiv în cele patru domenii strategice de investiție ale organizației: sănătate, educație, servicii sociale și voluntariat. Premiile acestei ediții aniversare au fost acordate pentru întreaga colaborare pe care Fundația a avut-o în cei 20 de ani de activitate cu ONG-uri partenere: Asociația Hercules (Premiul pentru Educație), Fundația pentru SMURD (Premiul pentru Sănătate), Fundația Mihai Neșu (Premiul pentru Servicii Sociale), Asociația Little People (Premiul pentru Voluntariat). Pentru activitatea dedicată comunității în cei 20 de ani, în colaborare cu Fundația Vodafone România, au primit patru premii speciale Maria Culescu, Președintele Asociației MAME, Dr. Raed Arafat, Președintele Consiliului director al Fundației pentru SMURD, Dr. Cătălin Cîrstoveanu, Șeful Secţiei de terapie intensivă nou născuţi a Spitalului „Marie Curie” din București și Sorin Marinescu, asistent social în cadrul Fundației Principesa Margareta a României. (A.D.).