Maratonul Olteniei 2023, evenimentul devenit tradiție pentru Grupul CEZ în România, ce a avut loc pentru al 11-lea an consecutiv în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, a fost premiat vineri, 13.10.2023, în cadrul evenimentului Webstock Awards.
Premiul Bronze Award, la categoria Best Visual Storytelling Campaigns a fost acordat campaniei „Întoarce timp pentru Pământ”, pentru eforturile considerabile aduse spre conștientizarea schimbărilor climatice și utilizarea responsabilă a resurselor naturale.
În acest an, Ziua Suprasolicitării Planetei, marcată pe data de 2 august 2023, a reprezentat ziua zero pentru nașterea comunității Sportivi pentru Natură. Cea de-a 11-a ediție a Maratonului Olteniei și-a propus să reunească toți iubitorii de sport și fapte bune cu o misiune comună: cea de-a fi 1 cu Sportul, 1 cu Natura.
Campania „Întoarce timp pentru Pământ”, deviza Maratonului Olteniei din acest an, și-a propus să abordeze problema globală urgentă a schimbărilor climatice și a epuizării resurselor naturale. Campania a subliniat mesajul critic: „În viața reală, Natura nu are un buton de Înapoi.”.
Maratonul 2042, prin ochii Inteligenței Artificiale
Unele povești sunt greu de citit, iar altele sunt pe cale să devină realitate. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, campania a oferit experiența unei zile din „Maratonul Olteniei 2042”, o reprezentare vie a unui peisaj distopic, într-o lume afectată de schimbările climatice.
În acest an, pagina oficială a Maratonului Olteniei a venit cu o secțiune dedicată campaniei Reverse Marathon, ce prezintă informații valoroase despre modul în care sportul poate fi practicat în mod conștient față de natură. Pentru iubitorii de sport și fapte bune, jurământul depus pentru a întoarce timpul, a reprezentat un angajament față de a deveni ambasadori ai unui stil de viață sustenabil, în calitate de „Sportivi pentru Natură”.
Cursa de 1km înapoi, mesajul de a întoarce timpul pentru natură
Cursa pentru Pământ – 1 kilometru înapoi a reprezentat semnalul de alarmă pentru efectele ireversibile produse de către epuizarea resurselor naturale. În data de 2 august 2023, prietenii și partenerii Maratonului Olteniei, împreună cu Ondrej Safar, CEO CEZ România, au alergat 1km înapoi. Gestul simbolic a reprezentat angajamentul de a inversa daunele cauzate de suprautilizarea resurselor naturale.
Videoclipul poate fi vizionat pe canalul de YouTube al Grupului CEZ in Romania.
Campania Reverse Marathon a reușit să îmbine cu succes inovația, poveștile și responsabilitatea față de natură pentru a transmite un mesaj puternic și a provoca schimbări semnificative.
„Ne bucurăm că și în acest an am fost alături de sportivi profesioniști, amatori sau simplii iubitori de sport în aer liber, care au fost 1 cu sportul, 1 cu natura. Suntem oameni ai faptelor, și este responsabilitatea noastră să fim aproape de comunitățile locale și să ne folosim resursele pentru a aduce schimbări pozitive, dar și pentru a inspira atitudini proactive față de probleme critice precum schimbările climatice și criza resurselor naturale”, declară Ondrej Safar, CEO CEZ România.
Premiul Bronze Award, la categoria Best Visual Storytelling Campaigns este o mărturie a creativității, impactului și eficienței campaniei în transmiterea urgenței de a aborda în mod proactiv schimbările climatice. Grupul CEZ în România, prin Maratonul Olteniei, rămâne dedicat misiunii sale de a îmbina pasiunea pentru sport și fapte bune, cu promovarea la scară largă a exemplelor de bune practici în materie de sustenabilitate, iar acest premiu consolidează angajamentul brandului de a face o diferență. Campania poate fi urmărită pe maratonulolteniei.ro.
Campania de comunicare a fost gândită și implementată în colaborare cu agenția Rogalski Damaschin, partenerul CEZ România de peste 10 ani.
De 11 ani, Maratonul Olteniei îmbină motivația și plăcerea pentru practicarea sportului cu grija pentru comunitatea locală. În primele 10 ediții #MO, peste 5.000 de concurenți s-au bucurat de alergare și MTB pe traseele de poveste de lângă Râmnicu Vâlcea și peste 150.000 euro (taxe de participare dublate de CEZ România) au fost donați comunității locale.