Grupul MOL a produs un carburant diesel care conține ulei vegetal hidrotratat (HVO) și combustibil de aviație durabil (SAF) la rafinăria Slovnaft din Bratislava. Calitatea produselor a fost verificată prin analiza cu radioizotopi de către laboratorul independent de specialitate Isotoptech Zrt.
Rezultatul de succes al testului confirmă faptul că Grupul MOL este pregătit din punct de vedere tehnologic să producă combustibili sintetici alternativi, demers care se înscrie în strategia pe termen lung a companiei SHAPE TOMORROW.
Biodieselul HVO de origine vegetală a fost produs cu succes la Rafinăria Bratislava. HVO conține ulei din coji de nuci de caju, iar biocomponentul produs în acest fel a fost prelucrat împreună cu țițeiul. Grupul MOL utilizează de ani de zile așa-numita coprocesare la Rafinăria Dunărea din Százhalombatta: procesul reduce emisiile combustibililor tradiționali prin amestecarea reziduurilor vegetale, deoarece componentele bio și fosile sunt prelucrate simultan direct în timpul producției. Testul de producție a fost de succes: produsul diesel a fost analizat de laboratorul maghiar Isotoptech Zrt, care a confirmat că acesta conține proporția necesară de HVO.
În paralel, rafinăria din Bratislava a Grupului MOL a efectuat un alt test de producție, din care a rezultat un combustibil sustenabil pentru aviație (SAF), tot prin coprocesare. În acest caz, compania a generat, de asemenea, valoare din deșeuri: a procesat ulei de gătit parțial rafinat împreună cu materia primă tradițională. Testul a demonstrat că unitatea de producție a rafinăriei din Bratislava, utilizată pentru producția de kerosen standard pentru aviație, este, de asemenea, adecvată pentru producerea de combustibil durabil pentru aviație.
„Suntem pregătiți din punct de vedere tehnologic să producem biodiesel de origine vegetală, precum și combustibil sustenabil pentru aviație. Astfel, am putea păși într-o nouă etapă în eforturile privind sustenabilitatea ale Grupului MOL, având capacitatea de a le oferi clienților noștri o diversitate mai mare și o cantitate în creștere de combustibili, susținând astfel și procesul de tranziție energetică inteligentă”, a declarat Csaba Zsótér, Vicepreședinte Senior, Combustibili în cadrul Grupului MOL.
„Slovnaft a trecut acest test, iar această realizare este o confirmare a poziției noastre ca jucător important în regiunea Europei Centrale și de Est. Competențele pe care le-am dobândit de-a lungul timpului în producția chimică trebuie păstrate și dezvoltate în conformitate cu direcția în care se îndreaptă compania, conturând și tipul de viitor pe care ni-l dorim”, a afirmat Gabriel Szabó, Vicepreședinte al Consiliului de administrație al Slovnaft și Vicepreședinte Downstream al Grupului MOL.
În prezent, foarte puține rafinării din lume produc SAF. Astfel, Slovnaft a devenit una dintre primele rafinării capabile să producă combustibil pentru aviație care îndeplinește cerințele de calitate stabilite pentru SAF. În contextul obiectivelor de mediu ale UE, SAF trebuie să reprezinte 2% din consumul total de combustibil pentru aviație începând din acest an, acest procent urmând să crească treptat în fiecare an. Ponderea SAF trebuie să crească la 6% până în 2030, 20% până în 2035 și 70% până în 2050. Acest standard se va aplica tuturor zborurilor cu originea în UE, indiferent de destinație. Slovnaft, precum și Grupul MOL, cooperează, de asemenea, cu Facultatea de Aeronautică a Universității Tehnice din Košice în testarea combustibilului de aviație SAF.