GlaxoSmithKline (GSK) sustine lansarea proiectului pilot Suport+, dezvoltat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA). Proiectul presupune pregatirea a sase pacienti seropozitivi instruiti si angajati pentru a le oferi sprijin pacientilor cu HIV/SIDA din Romania pentru identificarea problemelor cu care acestia se confrunta.
Discutiile vor viza notiuni de management al bolii si suport emotional pentru a face fata mai bine afectiunii cu care se confrunta. Proiectul se va desfasura pentru o perioada de sase luni si va asigura ajutor pacientilor prin metoda educatiei intre egali (peer support), in cadrul a 3 centre regionale HIV/SIDA – Bucuresti (Institutul “Prof. Dr. Matei Bals”), Constanta si Iasi. Proiectul reprezinta o noutate absoluta pentru Romania, in contextul in care astfel de proiecte se desfasoara cu succes in multe dintre tarile Europei de Vest, in special in Marea Britanie.
“Perioada lunga de tratament si perioada lunga de lupta cu boala le fac pe aceste persone vulnerabile si cu nevoie de sprijin si sustinere continua, pentru a se asigura succesul in lupta cu virusul HIV. In ultimii ani se constata o crestere alarmanta a numarului de persoane seropozitive care au probleme in aderenta la tratament si ajung in esec terapeutic, aderenta fiind afectata de o serie de multi factori cum ar fi suportul psihologic, accesul la serviciile medicale, protectia sociala, informatiile si intelegerea modului cum functioneaza tratamentul antiretroviral. De aici si nevoia continua de sustinere pentru pacientii cu HIV/SIDA”, a spus Iulian Petre, Directorul Executiv al UNOPA.
In Romania, HIV/SIDA ii afecteaza in special pe tineri: 1 roman din 2 care traieste cu aceasta maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul “Prof. Dr. Matei Bals”. Mai mult decat atat, aproximativ 65% dintre romanii afectati de HIV/SIDA au devenit seropozitivi fara vina lor, in copilarie, prin infectii contactate in cadrul sistemului sanitar in perioada 1988 – 1990, si se afla in tratament antiretroviral de peste 10 ani.
GSK are o experienta de aproape 30 de ani in cercetarea si dezvoltarea de tratamente antiretrovirale, AZT, molecula dezvoltata de GSK, fiind chiar primul medicament inregistrat in lume pentru tratamentul infectiei cu HIV (in 1987). In plus, GSK a infiintat, impreuna cu Pfizer, in 2009, compania ViiV Healthcare, o companie dedicata exclusiv ariei terapeutice HIV. (A.D.).