HEINEKEN Romania a investit pana in prezent peste 1,3 milioane RON in comunitatile locale, prin programul HEINEKEN pentru Comunitati, realizat in parteneriat cu Asociatia CSR Nest. Anul acesta, valoarea totala a finantarilor proiectelor castigatoare este de 320.000 RON.
Programul este dedicat sustinerii si dezvoltarii comunitatilor locale din cele patru orase in care HEINEKEN este prezenta cu cate o fabrica: Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc si Targu Mures si are o contributie pozitiva in societate si mediu.
Programul se deruleaza sub forma unui concurs de proiecte depuse de ONG-urile locale, scopul acestora fiind de a raspunde nevoilor reale ale comunitatii respective. In urma unui proces de evaluare se aleg proiectele castigatoare din fiecare comunitate locala. Acestea primesc finantare din partea HEINEKEN Romania, iar implementarea lor este supravegheata si evaluata de Asociatia CSR Nest.
In primele trei editii ale programului HEINEKEN pentru Comunitati, compania a investit peste 1 milion RON in 20 de proiecte locale castigatoare, care au avut mai mult de 287.000 de beneficiari totali si care au implicat peste 800 de voluntari.
Spre deosebire de editiile anterioare, cand ONG-urile erau invitate sa se inscrie cu proiecte pe orice teme, anul acesta ele au depus proiecte care sa raspunda anumitor prioritati specifice pentru fiecare dintre orasele in care se desfasoara programul. Prioritatile au fost identificate impreuna cu reprezentanti ai societatii civile, autoritatilor publice locale si mass media locale, in cadrul unor sesiuni de consultari.
Aceste prioritati sunt: cultura-turism, educatie, cetatenie activa, dezvoltare comunitara sau mediu. Scopul acestei noi abordari este ca programul ”HEINEKEN pentru Comunitati” sa raspunda cat mai bine nevoilor din comunitate.
In urma unui proces de evaluare a proiectelor inscrise in cea de-a patra editie a programului ”HEINEKEN pentru Comunitati”, un juriu format din reprezentanti ai HEINEKEN si ai Asociatiei CSR Nest a desemnat cinci organizatii neguvernamentale castigatoare, cate una din fiecare oras, cu exceptia Targu Mures, unde au fost desemnati doi castigatori, intrucat ambele proiecte raspund foarte bine nevoilor din comunitate si acopera doua din cele trei prioritati stabilite pentru acest oras.
Proiectele castigatoare din acest an sunt:
- Asociatia Civicum Voluntaris, cu proiectul – ”Civi-mateca” (Constanta). Scopul proiectului este acela de a contribui la educarea civica a noii generaţii de copii şi adolescenţi constanţeni prin metode care sa le dezvolte gandirea creativa şi critica, spiritul concurenţial, implicarea, solidaritatea şi responsabilitatea.
- Pro Civica Oltenia, cu proiectul – ”Impreuna pentru o Craiova mai sigura” (Craiova). Proiectul isi propune sa implice activ cetatenii si tanara generatie din orasul Craiova, in procesul decizional si de gasire a solutiilor pentru reducerea numarului de accidente in trafic, intr-un oras marcat de un numar ridicat de accidente rutiere.
- Asociatia Pro Nicolesti Ciuc, cu proiectul – ”Primul pas, un salt inainte” (Miercurea Ciuc). Acesta isi propune formarea unei comunitati puternice in localitatea Nicolesti, prin crearea unei atitudini civice pro-active a membrilor comunitatii si participarea tuturor generatiilor la activitatile cotidiene. Obiectivul va fi realizat prin crearea unui centru comunitar care va oferi o serie de activitati impartite pe toate categoriile de varsta.
- Asociatia Career Pass, cu proiectul – ”StudACTIV” (Targu Mures). Proiectul isi propune ca studentii din universitatile targumuresene sa fie mai bine pregatiti pentru piata muncii, sa inteleaga mai bine cerintele acesteia pentru momentul cand vor intra in campul muncii si sa ia decizia optima pentru alegerea traseului profesional, la momentul absolvirii studiilor universitare.
- Fundatia Buckner, cu proiectul – ”Elita in trafic” (Targu Mures). Acesta isi propune sa ajute tinerii din mediul liceal sa inteleaga faptul ca indisciplina manifestata in trafic duce la tragedii ce pun in pericol nu numai persoanele care cauzeaza accidentele rutiere, ci si oameni nevinovaţi, fie ei şoferi, biciclişti, motociclişti sau pietoni.
Proiectele castigatoare din acest an primesc cate un grant in valoare de 80.000 RON, cu exceptia castigatorilor din orasul Targu Mures, care vor primi un grant in valoare de 40.000 RON fiecare. Suma obţinuta este destinata implementarii programului conform calendarului stabilit de finanţator. Implementarea proiectelor are loc intre 15 iulie 2014 – 1 februarie 2015, sub atenta monitorizare din partea finantatorului.
“Cred cu tarie ca avem misiunea de sustine comunitatile in care ne desfasuram activitatea, raspunzand activ la nevoile acestora. A construi o afacere sustenabila inseamna a da inapoi comunitatii care te gazduieste si care iti permite sa te dezvolti. Sunt mandru ca am ajuns la a patra editie a programului HEINEKEN pentru Comunitati si ca acesta este apreciat la nivel local, reusind sa raspunda unor nevoi reale”, afirma Onno Rombouts, Managing Director HEINEKEN Romania. (A.D.).